Đurić: Srbi na KiM neće biti Hotijevi taoci - BIGportal.ba
Region Vijesti

Đurić: Srbi na KiM neće biti Hotijevi taoci

Ucjenjivačka strategija kosovskog premijera Avdulaha Hotija, osim što ruši dijalog Beograda i Prištine, sadrži poruku da Priština nije zainteresovana za bilo kakvu normalizaciju, već da je za Prištinu normalizacija samo sredstvo da se iznudi priznanje, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

  • Hoti se koristi sredstvima profesionalnih ucenjivača kako bi i Srbiju i Evropsku uniju pokušao da dovede pred svršen čin, nudeći izbor između blokade dijaloga i priznanja samoproglašenog Kosova od strane Beograda – ocijenio je Marko Đurić u saopštenju za medije.

Direktor Kancelarije za KiM je izrazio nadu da međunarodna zajednica ume da Hotijeve poruke čita između redova, jer, kako je istakao, one u suštini sadrže pretnju da će Priština krenuti putem destabilizacije ukoliko ne dobije prizanje od Beograda.

  • Za Beograd je proces normalizacije odnosa ne sredstvo, već cilj, jer mi smo iskreno zainteresovani da se postepeno u regionu stvori atmosfera u kojoj nerješive nesuglasice neće rezultirati neprijateljstvom i konfliktima – naglasio je Đurić.

Prema njegovim riječima, da Hoti iskreno želi dobro svom narodu i svim drugim žiteljima Kosova i Metohije ne bi se ponašao “kao otmičar u talačkoj situaciji”, već bi predano radio na sprovođenju rješenja koje doprinose i stabilnosti i pomirenju na Kosovu i Metohiji, a, kako dodaje, koncept Zajednice srpskih opština za cilj ima upravo to.

  • Srbi na Kosovu i Metohiji neće biti Hotijevi taoci i mi ćemo i nadalje biti uporni u nastojanjima da otvorena pitanja rešavamo za pregovaračkim stolom, ali evropskim partnerima moram da poručim da situacija u koju nas Hoti dovodi svojim političkim bezobrazlukom postaje sve apsurdnija, tako da se iskreno brinem za budućnost dijaloga – rekao je Đurić.
  • Mi ćemo u Briselu i na svakom drugom mestu nastaviti da insistiramo na sprovođenju dogovora o Zajednici srpskih opština, jer to jedino ima smisla, i to jedino može izvući dijalog iz vrtloga licemjerja, laži, prijetnji i ucjena u koji ga Hoti svakodnevno gura – zaključio je Đurić.

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da ništa od dijaloga neće biti primijenjeno, bez postizanja konačnog sporazuma sa Beogradom.

Danas objavljeno

Slučaj “Monstrum” ponovo trese Sjevernu Makedoniju

D V

Tuča za poslaničkom govornicom; “Kao argumente koristi silu” – Video

D V

Moskva zaprijetila – policija krenula po kućama

D V

Ostavite komentar