Đurić: Priština pokušava da Srbiju predstavi kao kolonizatora - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Đurić: Priština pokušava da Srbiju predstavi kao kolonizatora

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je delegacija Beograda danas u Briselu insistirala na Zajednici srpskih opština, kao prvoj temi razgovora, što je naišlo na protivljene predstavnika Prištine, koji, ističe, nisu došli spremni ni za razgovor o ZSO, a ni previše spremni za razgovor o imovini.

Đurić, koji predvodi delegaciju Beograda u tehničko-ekspertskim razgovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom u Briselu, rekao je da su tu danas ozbiljni eksperti, iz NBS, stručnjaci za privatnu, javnu svojinu i sa konkretnim prijedlozima i modalitetima kako da se rješavaju pitanja.

–Imali smo ne pretjeranu racionalnu, žučnu i emotivnu diskusiju u kojoj su predstavnici Prišine pokušali da je odvedu 13 vijekova unazad i Srbiju predstave kao kolonizatora, koji je okupirao ne samo KiM, već i Toplicu i da iracionalnim, istorijski netačnim informacijama skrenu s teme – rekao je Đurić novinarima u Briselu.

Delegacija Beograda je, kaže, odgovorila racionalnim pristupom i nepristajanjem da tema ZSO bude bilo skinuta sa dnevnog reda, bilo preimenovana na neadekvatan način koji ne bi odražavao statusno neutralnu formu razgovora.

–Ne pada nam na pamet da razgovore o ZSO pretvorimo u razgovore o položaju nacionalnih manjina, niti ćemo pristati da srpski narod bude tretiran na KiM kao nacionalna manjina. Nema napretka u razgovorima dok ZSO ne bude sprovedena u potpunosti, onako kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine – poručio je Đurić.

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija
Autor: Tanjug

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar