Đurić: Kurti političar prošlosti - BIGportal.ba
Region

Đurić: Kurti političar prošlosti

Reagujući na izjavu lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbima Kurtija da je “Zajednica srpskih opština mrtva”, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je Kurtiju mrtva želja za bilo kakvim dijalogom, nazvavši ga političarem prošlosti.

Đurić je u svom saopštenju istakao da je Kurti nezainteresovan za mir i stabilnost u regionu, i bolju budućnost i albanskog i srpskog naroda.

“Nipodaštavajući Zajednicu srpskih opština, Kurti direktno nipodaštava Evropsku uniju uz čije posredovanje je postignut Briselski sporazum”, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako je podsetio, Priština punih 6,5 godina, odnosno 78 meseci, 338 nedelja ili 2371 dan, ne ispunjava obaveze preuzete briselskim dijalogom.

“Jasno je da je namera i budućih vlasti u Prištini, za koji deo međunarodne zajednice misli da su umereniji lideri okrenuti dijalogu, da nastave sa takvom neodgovornom politikom, politikom nestabilnosti i problema”, naveo je Đurić.

Kako je dodao, u Kancelariji za KiM željno se iščekuje jasna ocena EU ovakvih stavova lidera kosmetskih Albanaca i pretendenta na mesto premijera privremenih prištinskih institucija o Briselskom sporazumu i obavezama preuzetim u tom procesu.

Prema njegovim rečima, Kurti takvim stavom o ZSO ponovo gazi i ignoriše i volju srpskog naroda.

“Druženjem sa njemu podobnim Srbima – Radom Trajković, Rašićem i Petrovićem, koji zajedno imaju podršku tri odsto Srba na KiM – Kurti kreira pogrešnu sliku da Srbi sa KiM ne žele ZSO”, rekao je Đurić.

“To su opasne greške, koje je i Srbija činila ranijih decenija, nipodaštavajući volju građana i birajući podobne, a ne legitimne predstavnike drugog naroda za relevante sagovornike”, ukazao je Đurić.

Kurti iz dana u dan, u odsustvu odgovorne politike za socio-ekonomski napredak i bolji život, pribegava istorijskom revizionizmu i šovinizmu i politici mržnje, zaključio je Đurić.

Rts

Danas objavljeno

“Još nije gotovo”

M.

Protest u Crnoj Gori protiv formiranja manjinske vlade, prisustvovali i ministri

M.

Preminuo episkop šabački Lavrentije

M.

Ostavite komentar