Đurić: Hoti obmanjuje javnost - BIGportal.ba
Region Vijesti

Đurić: Hoti obmanjuje javnost

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti obmanjuje javnost kada kaže da je uzajamno priznanje jedina tema sastanaka sa predstavnicima Beograda, navodeći da su ekonomske teme na agendi razgovora u Vašingtonu.

“Hoti laže narod šta će biti na agendi, a uveriće se kakav će biti odgovor Srbije ako bude pokušao da na agendu stavi priču o priznanju”, rekao je Đurić za RTS.

On je naveo da je razgovarao sa saradnicima zvaničnika Bijele kuće sa kojima će se voditi razgovor i da su na agendi ekonomske teme.

“Kao što je predsednik Aleksandar Vučić već rekao, ne možemo isključiti to da bude određenih iznenađenja i tema koje nisu bile na agendi”, rekao je Đurić za RTS.

On kaže da albanska javnost nastupa jedinstveno i da namjerno obmanjuju javnost kako bi “potkopali” poziciju Srbije pred razgovore, dok, s druge strane, srpska javnost ne nastupa jedinstveno.

“Umesto da i mi u političkom smislu, bez ozbira na stranke, nastupimo jedinstveno i podržimo državnu delegaciju, ako treba da se odbiju neka nametanja i teme, ovde u Srbiji pojedini unapred krive državnu delegaciju iz svoje političke koristi”, kaže Đurić.

Navodi da je ovaj trenutak strateški važan, možda i istorijski, i da zato Srbi treba da pokažu jedinstvo da bi imali snagu.

Upitan koliki je manevarski prostor Beograda uoči sastanaka u Vašingtonu i Briselu, Đurić kaže da ne treba imati iluzije da je situacija u vezi sa KiM veoma teška već generacijama i da ih ne čeka laka bitka.

“Državna delegacija na čelu sa Vučićem ima jasnu platformu za očuvanje državnih i nacionalnih interesa na osnovu Ustava, da se uspsotavi ekonomska saradnja i proširi, da mladi ljudi dobijaju posao, da izgradimo infrastrukturu”, rekao je Đurić.

Govoreći o nestalima, Đurić je rekao da srpska delegacija na svim sastancima traži da se otvore arhivi OVK, ali da to Priština ne želi, jer arhivi direktno optužuju najviše rudkovodstvo Albanaca.

Kaže i da Hoti tvrdi da ne postoje arhivi OVK.

“Mi insistiramo da se reši pitanje nestalih svih nacionalnosti, spremni smo da otvorimo naše arhive, da dođu istražitelji i ovde i tamo i da to pitanje rešimo”, rekao je Đurić.

TANJUG

Danas objavljeno

Prištinski autobus sletio kod Slavonskog Broda – desetoro mrtvih, mnogo povrijeđenih

M.

Na svadbi sijevale pesnice: U tuči rodbine mladiću zabijen nož u oko, napadač pobjegao

M.

Objavljena snimak potresa kod Petrinje, čula se jeziva tutnjava

M.

Ostavite komentar