Đumbir nije potrebno guliti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Đumbir nije potrebno guliti

Upotreba đumbira u kuhinji najbolji je način da dodate okus baš svakom jelu, a stručnjak za začine otkriva da ga nije potrebno guliti.

Zdravstveni benefiti ovog mirisnog začina su brojni; ne samo da će poboljšati probavu već će i ublažiti upale.

A ovo su sasvim dovoljni razlozi da ga koristite što češće. Pretpostvaljamo da kod korištenja svježeg đumbira polazite od pretpostavke da ga je prije upotrebe potrebno oguliti!

I tako u smeću završi mnogo mirisnog svježeg začina. Izgleda da sve radimo pogrešno.

Najbolji način da ogulite đumbir?

Izgleda da je jedini tačan odgovor – ne treba da ga gulite uopšte. Dr Kanchan Koya, stručnjak za začine, otkriva da je “kora” đumbira jestiva, pa guljenje nije neophodno. Prema njenim riječima, u kori se nalazi dvaput više korisnih polifenola nego u mesu i – još važnije, bogatija je jedinstvenim i različitim spojevima.

Đumbir nije potrebno guliti

Budući da je kora pomalo vlaknasta, najbolje je koristiti u supama ili čaju – odnosno onda kada ćete jelo/napitak prije konzumiranja procijediti, piše MindBodyGreen.

Ipak, za sve one kojima bi ta vlakna smetala – Koya prepopručuje da đumbir “ogulite” tako što ćete koru sastrugati kašikom. Tako ćete sačuvati više svježeg mirisnog začina nego kada biste upotrijebili nož ili peeler.

(Ljepota&Zdravlje) 

Danas objavljeno

Ne peče se, osvježava u trenutku: Kolač sa breskvama i keksom

Zeljka

Samo jedan simptom je dovoljan da prepoznate upalu u tijelu, često ga najviše ignorišemo

Zeljka

Trik da vam paradajz ostane dugo svjež i ukusan

Vanja A

Ostavite komentar