Đukanović zove Dritana, Dritan odgovara - BIGportal.ba
Region Vijesti

Đukanović zove Dritana, Dritan odgovara

Lideri partija vladajuće koalicije formiraju, kako smatraju, državnotvorni savez, u koji će biti pozvani Socijaldemokratska partija i Građanski pokret URA.

Cilj tog saveza je, kako saznaju Vijesti, uspostavljanje nove vlasti u kojoj neće biti mesta za partije za koje tvrde da negiraju državnu nezavisnost Crne Gore. List navodi i da je to je usaglašeno na sinoćnjem sastanku u Skupštini, koji je inicirao lider DPS-a Milo Đukanović.

On je navodno obezbedio saglasnost sadašnjih koalicionih partnera da nakon verifikacije poslaničkih mandata neće ulaziti u savez sa koalicijama “koje negiraju državnost Crne Gore”, aludirajući pre svega na članice Koalicije “Za budućnost” i “Mir je naša nacija”.

Iz GP URA više puta su ponovili da će poštovati izbornu volju građana i da neće u savez sa DPS. URA je inače stranka koja predstavla jezičak na vagi, odnosno stranka lidera Dritana Abazovića mogla bi odlučiti novu vlast u Crnoj Gori.

DPS je sinoć u objavio da je na njihovu inicijativu u Podgorici održan sastanak sa koalicionim partnerima u Parlamentu. Na njemu su, pored lidera DPS-a učestvovali lideri Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Force, Liberalne partije i HGI.

S druge strane, Dritan Abazović je u intervjuu Dojče veleu koji jeobjavljen na njihovom portalu, izjavio da se njegova partija neće prikloniti “ni Đukanoviću ni prosrpskoj opciji”.

Abazović je rekao da su u URA verovali da mogu biti “gejmčejndžeri. “Srušili smo režim Mila Đukanovića koji je bio nedodirljiv 30 godina. Lukašenko sa Balkana je pao i to je mnogo važna činjenica”, rekao je on.

Upitan da li je moguće da postigne sporazum sa opozicijom u kojoj su “prosrpske stranke”, on kaže da su teze koje se postavljaju vezano za prorusku i prosrpsku opoziciju pogrešne. “Ne zato što ne postoje takve stranke ili što takve stranke nisu dobile značajan broj mandata. Mi treba da napravimo prograđansku vladu. Nije ovde pobedila nikakva prosrpska većina. Ogromna većina građana Crne Gore, nezavisno od mandata, vapi za promenama”, istakao je Abazović.

Na kraju je dodao i da neće ići u koaliciju s Đukanovićem.

“Mi se Milu Đukanoviću nećemo prikloniti, zato što smo sav svoj politički život posvetili borbi protiv njegovog režima. To je jedno. Drugo: nećemo se prikloniti ni prosrpskoj opciji, nego ćemo tražiti partnerstva po onim osnovama na kojima smo ih propisali pre izbora. Mi smo tražili da se formira ekspertska vlada i kolege iz opozicije su to prihvatile. U ekspertskoj vladi ne bi trebalo da bude političara. I neće biti političara”, rekao je on.

(Vijesti.me/DW)

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar