Đukanović pomenut u dokumentu suda u Palermu u predmetu za pranje novca - BIGportal.ba
Region Vijesti

Đukanović pomenut u dokumentu suda u Palermu u predmetu za pranje novca

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pomenut je u dokumentu istražnog sudije suda u Palermu u predmetu protiv bivšeg albanskog naftnog tajkuna Rezarta Tačija i nekoliko italijanskih državljana koji se sumnjiče za pranje više od 20 miliona evra, objavila je Radio-televizija Crne Gore.

U dokumentu istražnog sudije Alfreda Montalta, koji je objavljen na portalu crnogorske televizije, osim crnogorskog predsjednika, pomenut je i njegov brat Aco Đukanović, koji je pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

Izvještaj o istražnim radnjama suda u Palermu sadrži transkript razgovora Rezarta Tačija i osumnjičenog italijanskog državljanina Danijelea Kestagaljija u kome Tači pominje Đukanovića u kontekstu intervencije da bi se preko “predsjedničke banke” iz Crne Gore obavila međunarodna isplata.

U izvještaju se navodi da su istražitelji utvrdili, koristeći otvorene izvore, da su crnogorski predsjednik i njegov brat 2006. godine i kasnije učestvovali u privatizaciji nekadašnje Nikšićke banke, koja je postala Prva banka Crne Gore.

Sudija Alfredo Montalto potpisao je izvještaj o preliminarnim istražnim radnjama 4. novembra ove godine.

Dokument suda u Palermu prvi je objavio albanski novinar Timi Samarkiu, navodeći da se iz tih dokumenata jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije “Koza nostra”.

Samarkiu je za Portal Radio-televizije Crne Gore rekao da se Crna Gora pominje na nekoliko stranica u izvještaju, da je pomenut i Đukanović, ali da je teško dati neke detaljnije komentare u ovom trenutku.

Prema ovom dokumentu, Rezart Tači je sarađivao sa osobama koje su pod istragom policije u Italiji, a koje su u junu radi dogovora sa njim kako da se sprovedu operacije došle u Albaniju preko Crne Gore.

Oni se sumnjiče da su sarađivali za potrebe mafijaške organizacije “Koza nostra” u vezi pranja 22.340.285 evra, preko Banke delo stato, zatim Alfa banke u Tirani i kupovine argetinskih obveznica.

Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovjek u Albaniji. Jedno vrijeme bio je i vlasnik italijanskog Fudbalskog kluba “Parma”.

Povodom ovog sudskog dokumenta iz Palerma, portal Radio-televizije Crne Gore uputio je pitanja Kabinetu predsjednika Crne Gore, ali im odgovor za sada nije stigao.

Danas objavljeno

Kako ćemo saznati što se dogodilo sa Sjevernim tokom?

M.

Jasna odluka: “Nećemo slati oružje Ukrajini”

M.

Erdogan poručio Putinu: “Turska je spremna”

M.

Ostavite komentar