Đukanović: Biću na Cetinju ako ne promjene mesto ustoličenja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Đukanović: Biću na Cetinju ako ne promjene mesto ustoličenja

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će, ako ne bude uvažan njegov apel i ako ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ipak bude na Cetinju – 5. septembra biti u prestonici, prenosi RTCG.

Milo Đukanović je rekao da taj apel upućuje sa osećajem izuzetne odgovornosti za očuvanje mira i stabilnosti.

“Kao što znate, ja sam i danas na Cetinju sa namerom da doprinesem afirmaciji naše spoljne politike i međunarodnog rejtinga. Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću da budem ukoliko se apel ne uvaži, da 5. septembra i sam budem prisutan na Cetinju gde je većinska Crna Gora i gde se brani čast i dostojanstvo naše države”, rekao je Đukanović, prenosi RTCG.

Predsednik Crne Gore smatra da je ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju dat, kako je rekao, neprimereno veliki značaj u državi koja je multiverska, sekularna i evropska.

Đukanović je poručio da se nada da će njegov apel da ustoličenje Joanikija bude održano van Cetinja “čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže”.

Predsednik Crne Gore tvrdi da se u dužem periodu “iz Srbije, beogradske Patrijaršije, moglo čuti mnogo neprimerenih reči na račun Crne Gore i Crnogoraca”, i ocenjuje da one nisu mogle biti doživljene drugačije nego kao vređanje.

“Te okolnosti su doprinele da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada i postane bezbednosno značajno”, rekao je Đukanović.

On ocenjuje da je nemoguće takve poslove i aktivnosti obaviti na silu, posebno ne na Cetinju i dodao da to moraju da razumeju svi – novi mitropolit, beogradska Patrijaršija i državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori.

Đukanović smatra da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita na Cetinju i u Cetinjskom manastiru, već da je pametno izmestiti događaj sa Cetinja i obaviti ga u nekom od drugih hramova.

Mitropolija-crnogorsko primorska saopštila je juče da će se ustoličenje Joanikija obaviti pod svodovima Cetinjskog manastira, ali bez ranije planiranog svenarodnog sabora.

Danas objavljeno

Kovid propusnice natjerale građane da izađu na ulice

M.

U Srbiji više od 6.100 novooboljelih, preminule 42 osobe

M.

Borbeni avioni Vojske Srbije nadlijetali Јarinje

M.

Ostavite komentar