Đorić:Napad na Piksija, „pucanj“ u reprezentaciju - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Đorić:Napad na Piksija, „pucanj“ u reprezentaciju

Fudbalska Srbija broji dane do utakmice odluke.

Mondijalski „baraž“ susret sa Portugalom vratio je najbolje srpske fudbalere u priče i domove znatiželjnika od Kelebije do Štrpca, radih da ponovo podrže reprezentaciju na putu ka drugom uzastopnom planetarnom šampionatu.

Povratak Dragana Stojkovića u domaći fudbal, iako sport na ovdašnjim prostorima nema ni približnu magiju kao u Piksijevo igračko doba, pokrenuo je Srbiju iz korena. Silinom pomeranja tektonske ploče.

Prva zvezda „orlova“, sa velikim trenerskim znakom pitanja pored magičnog prezimena, uzvratila je na najbolji način – ispunjenim obećanjima. Ubedio je Piksi Srbiju, tokom osam meseci, da ima tim za velika dela, umešno forsirajući superofanzivnu ideju na gol više. Ne zaboravljajući nijednim gestom, niti rečju, odakle je potekao.

Kako Piksi danas priprema utakmicu odluke možda najbolje oseća Milovan Đorić. Stasao pod skutima srpske škole i direktnim nadzorom Bata ĐoreLjupka i Kosana, učitelja kakvih u modernom dobu nema, selektor nosi u sebi specifičan kod domaćeg proizvoda. Otuda su i njegovi uspesi podvučeni duplom linijom.

Piksi je prošao celokupan proces školovanja, bez preskočenog stepenika. Za razliku od pojedinaca, nijednu licencu nije „promašio“. Strpljivo je radio, učio, posebno se istakao na „A“ nivou, u Herceg Novom. Znao je šta hoće i koristio svaku priliku za učenje, visoke ambicije nije sakrivao“, preseća se Milovan Đorić, u to vreme, prvi čovek Škole za trenere FS Srbije i Crne Gore.

U situaciji „opšteg rata“ na Terazijama 35 i bezbroj klanova u fudbalskoj Srbiji, Piksi je tokom 2021. uspeo da strgne sa sebe teret pritiska opozicije žedne vode sa izvora.

„Prvo, Stojković je došao u podjednako dobrom i lošem trenutku. Od njega se očekivalo da preuzme mnogo širi spektar poslova, iako je zvanično samo selektor. Plašim se zato – kola bi mogla da se slome na Piksijevim leđima. Svedočimo mnogim, sada i otvorenim, javnim napadima, na selektora. Nije to dobro, ko „puca“ na selektora, „puca“ i u reprezentaciju. Ustvrdiću, kritizeri prvog čoveka reprezentacije nisu u pravu.“

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Za to vreme, selektor je oko tima napravio stameni zid. Bez želje da se upušta u prepucavanja i širu priču.

„Utakmica u Lisabonu ne nosi sudbinski karakter. Naprotiv, baraž je minimum u ovom trenutku, susret u Lisabonu prva šansa. A, ona je po pravilu i najslađa. Ne ide nam na ruku činjenica da ćemo u goste najjačem rivalu u Evropi, kvalitetnijem od Nemačke, šampiona Italije, Engleske… Bitna je „predigra“ u Dablinu, neće Portugalcima ni u Irskoj biti lako.“

Često je Đorić, u razgovorima sa selektorom, upozoravao da prenaglašen optimizam nosi pretnje nalik koplju sa dva šiljka.

„Od prvog dana, Piksi je sledio filozofiju nabijenu vedrim tonovima i samouverenošću. Nije odustao ni u najavi lisabonskog susreta. Imamo, bez lažne skromnosti, razloga za pozitivna očekivanja – uvek smo umeli da odigramo dobro protiv Portugalaca. E, poslednjih godina nisu nam rezultati išli na ruku, ali ranije smo se uspešno nosili sa uvek jakom i reprezentacijom za poštovanje. Utakmica sa Katarom dolazi u nezgodno vreme, selektor u četvrtak ništa ne može da dobije. Ama baš ništa! Kad već nije bilo mogućnosti da se na terenu nađe reprezentacija lige, onda neka formu ispune fudbaleri iz drugog plana.“

Intezivna debata kakav tim bi mogao da istrči na monumentalni „La luž“ najbolji je dokaz da se fudbal polako vraća u Srbiju. Posle višegodišnjeg „razaranja“ najpopularnijeg sporta, poverenje se prepoznaje tek u milimetarskim iskoracima napred. Ima li Piksijev sistem prođu i u meču odluke?

„Nisam siguran da li će Stojković ostati veran ideji 3-4-3, ili 3-4-2-1, može lako da se opredeli za drugačiju fizionomiju tima. Na primer, 3-5-2.“

Znači li to da se traži mesto za tandem Aleksandar Mitrović-Dušan Vlahović?

„Nisam siguran… Prema viđenom na terenu, bojim se da njih dvojica nisu kompatibilni“, smatra Milovan Đorić.

Očekujući da četvrtak izbistri sliku u Grupi A mondijalskih kvalifikacija, uveren je nekadašnji selektor i čovek od bitnog stava za politiku saveza, da je lisabonskih 90 minuta prilika, iz reda retkih, namenjena samo izabranima.

Piksi sprema utakmicu od neprocenjivog značaja za karijeru. Generacija reprezentativaca kuca na vrata Mondijala u Kataru. Portugalci zaslužuju naše poštovanje, ali neće lako moći protiv Srbije. Napokon, posle beogradskog susreta uveden je i VAR u kvalifikacije, nema razloga ni da se plašimo eventualne „osvete“. Imaćemo preduslove za spektakl i put u izabrano društvo. A, Piksi ume i zna kako…“, poručuje Milovan Đorić.

Sportklub.

Danas objavljeno

Barselona opet razočarala – ostala bez 1/8 finala poslije 21 godine!

Vanja A

Panter junak, Partizan osvojio Pariz!

Vanja A

Zenit šokirao Čelsi u 94′ – Juventus slavi prvo mjesto!

Vanja A

Ostavite komentar