14. Jula 2022.

Đokovićev “iks” faktor – i poslednja nada?

Big Portal

Sjedinjene Američke Države nedavno su promenile zakon, odnosno korona pravila, pa u državu mogu da uđu praktično svi – sem nevakcinisanih stranaca.

Pošto Đoković spada u tu grupu njemu nije omogućeno da uđe u SAD i uz negativan kovid test, dok je vakcinisanima dozvoljen ulazak i u slučaju da su kovid pozitivni.

Dakle, Novaku ne preostaje mnogo opcija za US open, koji je na programu od 29. avgusta…

Jedna od opcija, a ujedno ona i kojoj se trenutno sedmi teniser sveta najviše nada, je da SAD promene pravila.

Mnogi teniseri i poznate ličnosti urgirali su na čelnike Amerike da promene pravila jer u njima ne vide nikakvog smisla.

Posebno oštar bio je Džon Mekinro, bivši američki teniser, koji je izvršio pritisak na političare nazvavši trenutno stanje “besmislenim”.

Tenis Sandgren, američki teniser, ranije je govorio o tome da je “ludost” to što on kao nevakcinisani Amerikanac može da igra na US openu, a Novak kao nevakcinisani Srbin ne može.

https://twitter.com/usopen/status/1546165643837407232

Njegov stav podržala je većina, dok je iz organizacije US opena stigao samo tajac, kasnije uz poruku da se oni ni u šta neće mešati, već da će se povinovati pravilima koja budu na snazi.

Međutim, pored promene korona pravila postoji još jedan način da Novak Đoković nastupi ove godine na US openu, ali i ostalim turnirima na američkoj turneji.

Prema “Proklamaciji 10294”, koja je upravo ta koja trenutno brani srpskom teniseru ulazak u zemlju, postoji odeljak sa izuzecima.

S obzirom na to da je u Australiji praktično potvrđeno da Novak nema medicinski rizik od primanja vakcine, preostaje mu samo jedan mogućnost za izuzeće – ta da je njegov dolazak “od nacionalnog interesa” za Ameriku.

U prevodu, Đoković bi morao da spada u grupu za koju se navodi da su “osobe čiji bi ulazak bio od nacionalnog interesa, a kao takvim ga odrede državni sekretar, sekretar transporta i sekretar nacionalne bezbednosti”.

https://twitter.com/luksie1/status/1547244884196728833

Situacija u SAD se razlikuje od one u Australiji, pišu američki mediji, pošto ovde ne postoji diskreciono pravo kakvo je imao imigracioni ministar Aleks Hok.

Podsetimo, Hok je tada uprkos odluci suda da je Novaku bespravno prvi put ukinuta viza to ponovo uradio, a onda ga bez dokaza i nadzora deportovao iz zemlje.

Novaku izuzeće u ovom slučaju mogu da daju: predsednik Džo Bajden, državni sekretar Entoni Blinken, sekretar transportacije Pit Butigeg i direktor državne bezbednosti Alehandro Majorkas – ili bilo ko koga oni odrede.

Da li će se isto desiti? Šanse su male i u njih ne veruje ni sam srpski teniser.

” Ne mislim da je izuzeće realno moguće. Ako je moguće, ne znam kakvo bi bilo, nemam mnogo odgovora na to pitanje. Radi se samo o tome hoće li ili neće ukinuti to na vreme da bih mogao da uđem u SAD”, rekao je, između ostalogĐoković posle osvajanja Vimbldona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare