Đoković o duhovnosti: Božanstvena sam duša, okrenuta ka miru i ljubavi - BIGportal.ba
Sport Tenis

Đoković o duhovnosti: Božanstvena sam duša, okrenuta ka miru i ljubavi

Novak Đoković, prvi teniser sveta, opet je govorio o duhovnosti, svesti i bitnim stvarima u njegovom životu.

Nedavno je boravio u BiH, gde je posetio “Bosanske piramide”, pre nego što se vratio u Beograd, a potom produžio u špansku Marbelju kako bi nastavio pripreme za nastavak sezone.

U razgovoru sa domaćinom u BiH Semirom Osmanagićem srpski teniser odgovarao je na pet pitanja.

Prvo je bilo “Ko je Novak Đoković?”.

“Ne volim da preterano pričam o sebi, ali smatram sebe božanstvenom dušom, kao i svakog čoveka. Posle toga smatra se čovekom koliko individualno toliko i kolektivno spojen sa svima. Smatram sebe čovekom koji živi svesno u svakom trenutku i zahvalan je na svemu što je on sam. Da osvesti svoju misao na ovoj planeti i u ovom životu“, počeo je Novak i dodao:

Imam težnju da uživam u radosti i veselju. Jako sam srećan što sam zdrav, što imam familiju, uspeh u svojoj velikoj ljubavi u sportu, odnosno tenisu. Osećam se kompletno“.

Drugo je bilo “Kako se postaje Novak Đoković?”.

Nikako se ne postaje, jedan je Novak Đoković, jedan je Semir Osmanagić, svako je originalna verzija sebe i ne treba čovek da pokušava da postane neko drugi i kopira drugog. Može da izvuče neke elemente od uspešne osobe da bi postao najbolja verzija sebe. Poruka je da svako treba da ima težnju da bude svoja najbolja verzija, da upozna sebe. Ko je on, svet u kojem živi, prirodne zakone i da kompletira sliku kako bi doživeo najbolju verziju. Tu su karakteristike i vrline u svom skladu“.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Đoković i duhovnost, glasilo je treće pitanje…

Mislim da je duhovnost usađena u nas, to je prirodno. Kad se rodiš već si duhovan i verovatno više povezan sa Bogom. Možemo da ga zovemo različim imenima, ali ‘ajde da kažemo da je Bog… Kada se rodimo imamo različite slojeve i kalupe koji su nam nametnuti i moramo da ih ponesemo sa sobom u život. I to je deo naše evolucije i razvoja. Ponosan sam odakle dolazim i svestan sam neke svoje odgovornosti, ali najbitnije mi je da budem slobodan. Kad je čovek slobodan onda je okrenut ka ljubavi i miru, onda može da bude duhovan. Svako ima različitu percepciju, a za mene duhovnost predstavlja ultimativnu i krajnju slobodu, isto što su ljubav i mir“.

Gde Novak Đoković vidi sebe za pet godina?

Ne znam. Imam svoje vizije, ali ne želim previše o tome da pričam jer hoću da živim u sadašnjem trenutku, a manje u prošlosti i budućnosti. Projektujem određene stvari kroz molitve, afirmacije, vizualizacije, različite stvari i tehnike koje mogu da se upotrebe kako bi čovek sebi raskrčio put do stanja uma, tela i uspeha… Bio bih izuzetno srećan i zahvalan da se osećam kako se sada osećam za pet godina. Sve mi je dobro“.

Na kraju je govorio o “Bosanskim piramidama”.

Imam toliko utisaka da je teško sažete u kratak odgovor. Ako postoji raj na zemlji to je ovde. Ima nekoliko mesta u životu koje sam posetio gde se osećam potpuno ispunjeno u svakom pogledu. Ovo je jedinstveno iskustvo za mene. Ja jesam u tom, kako ga zovu danas alternativnom svetu, iako znamo da je to originalan svet, već preko decenije i bio sam na raznim mestima koja su smatrana za energetska čvorišta i imaju koncentrične krugove, itd…“, zaključio je.

Danas objavljeno

Greška Ferstapena, pol-pozicija za Hamiltona

Vanja A

Luka Jović pogodio za Real poslije 22 mjeseca!

Vanja A

Jokić u MVP režimu – košarkaški čas od 27 minuta u “hramu”

Vanja A

Ostavite komentar