18. Februara 2022.

“Đoković – lud, kukavica ili filmski heroj?”

Big Portal

Australijski portal “Spectator” objavio je tekst autora Džejmsa Mekfersona, koji je uporedio Đokovića sa škotskim sprinterom Erikom Lidelom.

Lidel je davne 1924. godine, na Olimpijskim igrama u Parizu, kao veliki favorit odbio da učestvuje u trci na 100 metara jer su kvalifikacije bile zakazane za nedelju. Smatrao je da je nedelja dan za bogosluženja.

Zbog tog poteza je označen kao loš za sport, kukavica i izdajnik jer je svoje principe stavio ispred težnje za sportskom slavom. Nešto slično kao što sada radi Đoković, konstatovao Mekferson.

Na Lidela su pritisak vršili političari, sportski zvaničnici, novinari i kolege da se predlomisli, ali je bio tvrdoglav u svojim ubeđenjima.

Lidel je kasnije pobedio u trci na 400 metara, za šta nije bio specijalista, ali je ipak došao do zlata uz svetski rekord tog vremena.

Još jedan šampion stavlja principe ispred slave, nešto što je retko. Postoje dva vrsta mišljenja, jedni mu se dive, a drugi ga smatraju prilično ludim. Cena koju je Novak spreman da plati uključuje propuštanje da osvoji milione dolara od nagrada, možda i sponzorske ugovore i šansu da postane najveći Grend slem šampion u istoriji”, piše Australijanac.

Zato sada dobija kritike, navodi Mekferson, odbijajući da se pokloni medicinskoj autokratiji i mnogi mu se podsmevaju njegovom stavu.

Na kraju je konstatovao da bi bila velika šteta da Đoković više ne udari tenisku lopticu u besu, ali i da je možda viđen njegov najbolji udarac.Ali ne reketom, već insistiranje, bez ozbira na posledice, da neće biti ničiji rob.

“Radije bi da bude slobodan čovek sa 20 Grend slem titula, nego da dva puta bude uboden iglom. Istorija će mu suditi. Možda će za 60 godina, nakon što kritičari budu zaboravljeni, snimiti film kao što je za Erika Lidela“, zaključuje se u tekstu na “Spectator”-u.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare