30. Juna 2022.

Đoković govorio o gorućem pitanju, opkladi sa Ivaniševićem i “ljutom protivniku”

Big Portal

Stavovi tenisera oko ovog pitanja, o kojem se često polemiše, podeljeni su do te mere da se na osnovu njih ne može zaključiti da li je ova odluka dobra ili loša.

Đoković nikada nije imao probleme sa koučingom kao na primer Stefanos Cicipas, koji nekad više priča sa svojim ocem Apostolosom nego što obraća pažnju na meč, ali vidi rezon za uvođenje novog pravila.

“Moram da priznam da sam podeljen, pošto razumem argumentaciju obe strane. Možda naginjem više ka tome da se uvede koučing – mi na Turu znamo da se to već dešava u 90 posto slučajeva, da ima znakova i da se komunicira. Sada će se to regulisati, tj. ozvaničiti, uz određene uslove naravno, da moraš da budeš na strani na kojoj je trener (za verbalnu komunikaciju). U ženskom tenisu su isprobavali taj metod, treneri su silazili na teren, a ne znam hoćemo li mi doći dotle”, rekao je Đoković.

Međutim, Novak razume da nisu svi za promenu.

“Razumem i drugu stranu. Kirjos je jedan od tih koji je istakao da to ubija jedinstvenost našeg sporta, da se kao pojedinac izboriš, pronađeš rešenja… Razumem i to, kažem – podeljen sam, ali naginjem više ka uvođenju. Znamo da se to već dešava, neka onda bude i kao pravilo”.

https://twitter.com/luksie1/status/1542207229356642304?s=20&t=6jdIm6BR1SvG8LVUrUK3gw

Pravila u tenisu se menjaju sve više i više kako vreme odmiče, najčešće pod izgovorom modernizacije i “ubrzavanja” sporta. Zbog toga smo pitali Novaka šta bi on lično, da se pita, promenio.

“Naš bivši predsednik (ATP-ja) Kris Kermod… Dosta su nas razdvajali u medijima i govorili da smo ljuti protivnici, ali poštujem neke stvari koje je on uveo. Npr, Next Gen turnir je dobar za promociju mladih igrača. Takođe, tu je ideja bila da se isprobaju promene pravila, koje bi se eventualno uvele na Tur ako se pokažu kao dobre. Nije bilo prednosti, igralo se u tri dobijena seta do četiri gema, komunikacija preko slušalica – dosta stvari su tu ubacili, eksperimentisali, što nije loše. Ima dosta tradicionalista, ali i ceo svet se menja, sve se menja – evo ovde na Vimbldonu, ko je mogao da pretpostavi da će ikada dozvoliti da može da se trenira na Centralnom stadionu pre početka turnira? Prvi put se ove godine igra i u srednju nedelju. Sa Goranom sam se kladio da će u budućnosti možda da dozvole malo boja na opremi, a on kaže da nema šansi”, rekao je uz smeh Đoković i dodao:

“Ja sam otvoren za promene koje mogu da doprinesu popularizaciji – suština je da se nađe ravnoteža između toga da igračima ne napraviš preveliki problem da se prilagode – da se ne promeni suština igre – i toga da se približiš novim generacijama”. 
Sada već teniski veteran se prisetio i jednog razgovora sa Flavijom Brijatoreom, italijanskim biznismenom i nekadašnjim čelnikom Formula 1 ekipa.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare