Đinping pozvao zemlje BRIKS-a da se udruže protiv sankcija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Đinping pozvao zemlje BRIKS-a da se udruže protiv sankcija

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je danas Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Јužnu Afriku, članice grupe BRIKS-a, da se zajedno suprotstave unilateralnim sankcijama i da odbace blokovsko konfrontiranje.

Moramo da odbacimo hladnoratovski mentalitet i blokovske konfrontacije, da se suprotstavimo jednostranim sankcijama i zloupotrebi sankcija i da odbacimo krugove koji orbitiraju oko hegemonizma – rekao je on u video obraćanju na samitu zemalja BRIKS, prenio je Tas s.

Kineski lider je takođe pozvao BRIKS da ohrabri međunarodnu zajednicu da radi na istinskom multilateralizmu i da podrži međunarodni sistem u čijem su središtu UN.

Si je istakao da se Kina zalaže za bolju koordinaciju makroekonomskih politika i obezbjeđivanje stabilnih proizvodnih i lanaca snabdijevanja.

– Od ključnog je značaja udruživanje napora za obnavljanje ekonomije, poboljšanje i makroekonomske koordinacije i očuvanje nesmetanih proizvodnih operacija i lanaca snabdevanja“, rekao je on.

Kineski predsednik je dodao da je “neophodno izgraditi otvorenu globalnu ekonomiju, ublažiti značajne rizike sa kojima se suočava globalni razvoj i obezbijediti još veći stepen inkluzivnosti”.

Četrnaesti samit BRIKS-a, kojim ove godine predsjedava Kina, održava se u video formatu.

Na dnevnom redu skupa su teme počev od unapređenja globalnog razvoja, razmatranja svjetskih ekonomskih problema, do jačanja uloge zemalja u globalnom razvoju, navodi ruska agencija.

RTRS.

Danas objavljeno

Veliki pozar iznad Igala, vatra se priblizila kućama

V.R.

Francuska postala najveći kupac ruskog prirodnog tečnog gasa: Šta je uzrok?

V.R.

Kineski predsjednik u zdravstvenom riziku

V.R.

Ostavite komentar