10. Decembra 2022.

DJI predstavio Mini 3, pristupačniji dron za početnike

Big Portal

Prvo smo vidjeli DJI Mavic 3 Classic, jeftinij verziju “originalnog” modela Mavic 3, koja nema telephoto sočiva, a sada je tu DJI Mini 3 koji nema najbolju funkciju modela Pro, a to je sistem automatskog izbjegavanja prepreka.

Kada je DJI Mini 3 Pro stigao u maju ove godine, predstavljao je rezultat višegodišnjeg usavršavanja proizvodnje dronova kompanije DJI. Ovaj dron je imao sklopivi dizajn tako da je mogao stati u džep kaputa, no uprkos tome je posjedovao 1/1,3-inčni CMOS senzor koji može snimati 4K video pri 60 fps u portretnoj ili pejzažnoj konfiguraciji, domet bežičnog prijenosa videa na udaljenosti do 12 kilometara, povećano trajanje leta i trosmjerno prepoznavanje prepreka. Posljednja stavka predstavlja sistem koji koristi prednje, stražnje i donje senzore kako bi dron mogao detektovati i aktivno izbjegavati prepreke tokom leta. Težina drona iznosi 249 grama, što znači da ga mogu koristiti i amaterski piloti u nekomercijalne rekreativne svrhe bez potrebe za registracijom u Federalnoj agenciji za avijaciju.

Negativna stvar kod drona DJI Mini 3 Pro je bila cijena od 669 dolara te činjenica da nije uključivala kontroler. Iako je riječ o idealnom dronu za amaterske entuzijaste koji ne žele prolaziti proces registracije, Mini 3 Pro je ipak bio daleko od jeftinog. Međutim, kao rješenje stiže DJI Mini 3 koji umjesto Pro oznake donosi sniženje od 260 dolara.

https://youtu.be/48_kEK9iFKU

Iako su kozmetičke razlike između dronova DJI Mavic 3 i DJI Mavic 3 Classic teško uočljive, razlika između modela Mini 3 i “originalne” Pro verzije ima nekoliko. Među njima je nedostatak optičkih senzora iznad žiroskopski stabilizirane kamere, kao i dodatnog para nogica ispod dva prednja propelera.

Ipak, Mini 3 ima istu kameru i senzor kao i Pro verzija, kao i mogućnost snimanja 4K videa pri 60 fps pomoću kamere u pejzažnom modu ili rotiranom za 90 stepeni, no nedostatak trodimenzionalnog sistema za detekciju prepreka prilično je velik gubitak. Ovaj sistem zaista pruža dodatnu garanciju da će se dron sigurno vratiti, što je posebno važno za one koji nisu baš vješti piloti. U slučaju modela Mini 3 je domet bežičnog prijenosa videa smanjen s 12 na 10 kilometara, što je korak unazad u odnosu na Mavic Mini 2.

Međutim, ako postoji pozitivna strana nedostatka sistema izbjegavanja prepreka, osim niže cijene, ona je to činjenica da DJI Mini 3 uspijeva duže ostati u zraku korištenjem standardne baterije. Preciznije, može letjeti 38 minuta, četiri minute duže od modela Pro.

Korisnici također mogu dobiti opcionu Intelligent Flight Battery Plus bateriju kako bi produžili maksimalno vrijeme leta na 51 minutu, dok Pro model završava let nakon 47 minuta. Međutim, u tom slučaju težina drona prelazi 250 grama, što znači da nije legalan bez FAA registracije.

Prodaja drona DJI Mini 3 se očekuje početkom naredne godine po cijeni od 409 dolara. Ta suma je dovoljna onima koji već imaju opremu, dok će početnici morati izdvojiti 499 dolara za paket u kojem dolazi stariji DJI RC-N1 daljinski upravljač koji se kombinuje s mobitelom za gledanje snimka drona, odnosno 639 dolara za paket s novijim DJI RC kontrolerom koji dolazi s ugrađenim ekranom osjetljivim na dodir.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare