Djevojka vam je temperamentna i često prigovara? Budite srećni, spašava vam zdravlje - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Djevojka vam je temperamentna i često prigovara? Budite srećni, spašava vam zdravlje

Djevojke, ako vam partner često prigovara zbog temperamentnog ponašanja ili mu smeta što vas sitnice lako iritiraju, to bi mogla biti vrlo pozitivna stvar.

Naime, istraživanja sprovedena na univerzitetima u Michiganu i Chicagu pokazala su da su žene sa snažnom osobnošću pravi dragulji, a njihovi partneri pravi sretnici jer takve partnerke svojim ponašanjem mogu smanjiti rizik od razvoja raznih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, prenosi BrightSide.

U istraživanju je učestvovalo 1228 osoba i njihovih partnera, a ispitivala se njihova razina zadovoljstva u vezi, koliko su srećni uz partnera te koliko slobodnog vremena provode zajedno. Takođe, odgovarali su na pitanja o količini povjerenja i otvorenosti koju imaju jedno prema drugome, kao i o zahtjevima i kritikama partnera.

Prema rezultatima istraživanja, kvalitet odnosa varira zavisno o polu učesnika.

Žene koje su se izjasnile kao one koje su otvorene u svojim vezama i tako teže pozitivnijem i iskrenijem odnosu, imaju manju šansu razviti dijabetes u budućnosti. Naučnici koji stoje iza studije objašnjavaju da se to događa zato što su one svjesnije načina na koji komuniciraju sa svojim partnerima, što ima značajan uticaj na njihovo metaboličko zdravlje.

Međutim, rezultati koji se tiču muškaraca iznenadili su istraživače jer zapravo pokazuju potpuno suprotnu pojavu nego kod žena. Manje je vjerovatno da će dijabetes razviti oni muškarci koji su naveli da su u vezi sa ženama koje vole imati kontrolu, kritikovati ih ili postavljati uslove, nego oni koje žene puštaju da se ponašaju kako žele i rade što im je volja.

Ovi muškarci ne samo da imaju manji rizik od razvoja dijabetesa već imaju i povećanu šansu boljeg kontrolisanja šećera ako se ipak dogodi da obole od dijabetesa. Naučnici su naglasili da to nije rezultat intenzivnog odnosa i sukoba samih po sebi, već napora koji osoba ulaže da prati zdravlje svog partnera, što manifestuje kroz kritike i zahtjeve jer se trudi pokazati mu šta je dobro za njega ako sam to ne vidi.

Takođe, prema istraživanju koje je provela Škola za psihologiju na Univerzitetu u Južnom Walesu, temperamentne žene obično donose bolje odluke jer su pametnije. One su veći skeptici, što ih navodi na donošenje objektivnijih i promišljenijih odluka. Osim toga, one znaju kako artikulisati poruku uvjerljivije i učinkovitije, zbog čega im njihovi partneri posvećuju više pažnje i paze na razne sitnice, uključujući i održavanje zdravlja.

Ipak, u nekim slučajevima snažan temperament može imati i negativne posljedice. Prema istraživanju Juana Manuela Romera Ville, autora knjige “He Who Gets Mad, Gets Fat”, osobe koje su pod stalnim pritiskom i loše volje češće će se lako udebljati. Razlog tome je što im mozak u tom stanju luči veće količine adrenalina i kortizola, što rezultira time da ne oslobađaju energiju, a tako postaju deblji.

Index

Danas objavljeno

Tri razloga zbog kojih muškarci prestaju da se zaljubljuju

D

Mnogi reditelji veruju da je filmski jezik već izmišljen

D

Vozio brzinom od 290 kilometara na čas i sve snimio

V.R.

Ostavite komentar