Djevojčica od 16 godina koja je upravo dobila Nobel nominaciju za mir - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Djevojčica od 16 godina koja je upravo dobila Nobel nominaciju za mir

Švedska srednjoškolka Greta Tunberg ima 16 godina i nominovana je na Nobelovu nagradu za mir. Greta je aktivistkinja protiv globalnog zagrijevanja.

Nju su za priznanje predložila trojica poslanika u norveškoj skupštini. Ukoliko dobije nagradu, Tunberg će postati najmlađi laureat u istoriji.

“Predložili smo Gretu jer ako ne uradimo ništa u ovoj borbi, klimatske promjene će da izazovu ratove, konflikte i dovedu do novih talasa izbjeglica”, rekao je poslanik Socijalističke ljevice Andre Ovstergard koji je dodao i da je Greta “stvorila pokret koji može da doprinese svjetskom miru”.

Danas su hiljade učenika u više od 100 država ponovo održali proteste protiv klimatskih promjena.

Njih je inspirisao Gretin pokret “Petak za budućnost”.

Foto: Profimedia

Švedska tinejdžerka sebe opisuje kao „aktivistkinju u borbi protiv klimatskih promena sa Aspergerovim sindromom”. Prvi protest organizovala je ispred švedske skupštine u avgustu prošle godine.

Od tada je zbog brojnih aktivnosti propustila veliki broj časova. U decembru prošle godine je govorila na skupu Ujedinjenih Nacija posvećenom klimatskim promjenama, a januaru je učestvovala i na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

– Moramo da priznamo da smo doživjeli neuspjeh u borbi protiv klimatskih promjena – rekla je u Davosu.

Rim danas
Rim danas Foto: Profimedia

Tunberg je postala poznata nakon što je ohrabrila učenike da ne idu u školu i da se pridruže protestima koji se bore za ubrzanje i pokretanje akcije u vezi s klimatskim promjenama. Ovaj pokret se proširio preko švedskih granica na ciijelu Evropu.

Izvor: bbc.com

Danas objavljeno

Vraća se omiljena ekipa iz Viskonsina

Vanja A

Jedna od najlepših žena sveta otkrila zašto je drastično smršala

Vanja A

Dva nova minerala otkrivena na meteoritu koji je pao na tlo Somalije

Zeljka

Ostavite komentar