Dječije pozorište RS zaokružuje najtežu godinu u svojoj istoriji - BIGportal.ba
Banja Luka

Dječije pozorište RS zaokružuje najtežu godinu u svojoj istoriji

I u najtežoj godini u svojoj 65-godišnjoj istoriji, Dječije pozorište RS sa ponosom zaokružuje dane, nedjelje i mjesece koji su iza vrijednog umjetničkog ansambla nacionalnog teatra za djecu.

Tokom 2020. godine u ovoj pozorišnoj kući sa sjedištem u Banjaluci izvedene su dvije premijere “Sirano de Beržerak” Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića, i “Ružno pače” Hansa Kristijana Andersena, u dramaturškoj adaptaciji i režiji Aleksandre Spasojević.

I treća planirana premijera “Djevojčica i drvo” Selme Parizi, u režiji Zijaha Sokolovića, zakazana za 29. oktobar, prolongirana je zbog oporavka reditelja Sokolovića od posljedica virusa korona. Predstava je završena i spremno čeka datum izvođenja.

“Ono što posebnom i utoliko značajnijom čini 2020. godinu je ‘odgovor’ DP RS na izazov pandemije virusa korona i djelovanje ove institucije u periodu potpune obustave rada. Kao sva pozorišta svijeta, tako je i nacionalni teatar za djecu na svoj način učestvovao u svim mjerama kojima se današnje društvo bori protiv pandemije kovida-19 i bio je prijatelj, podrška i partner roditeljima i mališanima da prevaziđu tjeskobu teškog vremena”, navela je Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS.

Za nepuna tri mjeseca, a od 23. marta, DP RS je emitovalo svoje predstave na YouTube kanalu. Online repertoar činilo je 25 predstava ove pozorišne kuće, koje su emitovane 34 puta, te šest priča za djecu.

Labović Marinkovićeva prisjetila se da su u maju na Međunarodni dan muzeja, iako i dalje pod zabranom igranja predstava, otvorili Muzej pozorišnih lutaka, koji su djeca i roditelji posjećivali sa radošću, a ispred pozorišta su ih dočekivali glumci, odjeveni u kostime aktuelnih predstava. Oslikano je i polje cvjetova na ulazu, a bio je postavljen fejshol, kako bi se posjetioci mogli fotografisati i trajno zabilježiti i ove, malo drugačije trenutke provedene u pozorištu.

“U avgustu je otvoren ‘Mali teatar pod velikim zvijezdama’, gdje su u skladu sa epidemiološkim preporukama predstave igrane ispred zgrade pozorišta, a u prostoru Muzeja pozorišnih lutaka bile su organizovane projekcije crtanih filmova”, istakla je Labović Marinkovićeva i dodala da ono što je posebno postignuće DP RS jeste organizacija 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu.

I na kraju godine, na radost djeci, deveti put je organizovano “Snješkovo”. Od 15. do 30. decembra “Snješkovo” je, zbog i dalje delikatne epidemiološke situacije, osmišljeno kao vizuelno-scenografski ugođaj ispred glavnog ulaza u pozorište.

Godina će biti završena 30. decembra igranjem komada “Ružno pače”, a ova pozorišna kuća i pored svih okolnosti koje su onemogućavale, odnosno ugrožavale njegov rad, sa ponosom zaokružuje godinu vrijednog i posvećenog angažmana za djecu.

Danas objavljeno

Uklonjen tromblon iz dvorišta Banjalučanina

M.

Zakazani radovi na cjevovodu: Stanovnici nekoliko ulica danas bez vode

M.

Obustava saobraćaja u Banjaluci zbog održavanja Bogojavljenske litije

M.

Ostavite komentar