Dječije pozorište Republike Srpske proslavilo 65 godina postojanja - BIGportal.ba
Banja Luka Vijesti

Dječije pozorište Republike Srpske proslavilo 65 godina postojanja

Istorija Dječijeg pozorišta RS u Banjaluci počela je 30. decembra osnivanjem Centra za vaspitno-zabavni život djece, koji su 1955. godine usvajanjem osnivačke odluke ozvaničili odbornici Skupštine opštine Banjaluka.

Bio je to veliki novogodišnji poklon tadašnjim generacijama mališana, koje će i do danas ostati vjerne teatru za djecu, čiji su razvoj i uspjesi 1998. godine krunisani statusom nacionalnog teatra Republike Srpske.

“Nastupom polaznika škole baleta, priređenog 20. maja 1956. godine, najavljena je i naša prva premijera izvedena 14. oktobra 1956. Bile su to bajkovite lutkarske jednočinke ‘Šumski car’ i ‘Zlatna ribica’, koju je po svom tekstu režirao Vojmil Rabadan. Od tog datuma do danas Dječije pozorište Republike Srpske je na scenu postavilo 314 premijera, a predstave je gledalo više od četiri miliona gledalaca”, poručili su iz uprave DP RS.

Iako je ove godine pozorište preživljavalo teške trenutke usljed obustave rada u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, zbir brojki i statistika izvedenih predstava nisu nimalo obeshrabrujući. Nacionalni teatar za djecu, uz sve epidemiološke mjere, ograničen broj posjetilaca i svih rizika koje je donijela korona uspješno je i prevashodno na radost mališana sačuvao svoju misiju umjetnosti i živog kontakta sa najmlađima.

“Povodom 65. rođendana DP RS je objavilo knjigu ‘Medna kaša grofice Berte’ Aleksandra Dime, u prevodu Ranka Risojevića. Ova knjiga je naše specijalno izdanje, jer je nastala po predstavi ‘Koboldi’, čija premijera je bila decembra 2019. godine”, dodali su iz ove pozorišne kuće.

Uprava takođe ističe da je namjera Dječijeg pozorišta da ovim, “konkretnim” poklonom djeci priušti knjigu za trajnu uspomenu na godinu koja je bila teška za sve – kako za njih i njihove roditelje, tako i za sve koji su odgovorni za njihovo bezbrižno odrastanje. “Medna kaša grofice Berte” objavljena  je uz pomoć i podršku Vlade Republike Srpske.

Danas objavljeno

Hrvatska: Preminulo 21 lice, 1.741 zaraženo

M.

Planirana isključenja električne energije za 20.10.2021. godine

Vanja A

Ilić: Nastavak sjednice Skupštine grada Banjaluka 26. oktobra

M.

Ostavite komentar