Dječak preminuo nakon ispijanja energetskog pića - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Dječak preminuo nakon ispijanja energetskog pića

Ljekari na zagrebačkom Rebru dječaka nisu uspjeli spasiti.

Velike doze kofeina i taurina iz energetskih napitaka za djecu su toksične.

Doktori na Rebru dječaka su dugo reanimirali, nažalost, uzalud. Samo nekoliko sati nakon što se zabavljao s prijateljima, trinaestogodišnjak je preminuo.

Roditelji njegovih prijatelja još su u šoku zbog ove tragedije koja se dogodila prije desetak dana. Dječak je s prijateljima tog dana bio u bioskopu, gdje je navodno popio veću količinu energetskog napitka.

Nakon bioskopa, vratili su se u kvart i prijatelji su se trkali oko zgrade u kojoj stanuju, da bi se dječak u jednom trenutku samo srušio. Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu, gdje su ga bezuspješno pokušavali spasiti. Ultrazvuk srca pokazao je miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića. Opasno i u malim dozama Ljekari ne mogu govoriti o slučaju nesrećnog dječaka kojeg su bezuspješno nastojali spasiti, piše Večernji list.

– Uopšte govoreći, osim šećera koji nije dobar, za djecu problematični sastojci energetskih napitaka, koji bi mogli uzrokovati toksičnost, jesu kofein, taurin i L-karnitin. Prevelike doze tih sastojaka mogu izazvati neželjene nuspojave, odnosno mogu biti toksične za mladi organizam – kaže dr Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odjeljenja za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC Zagreb, pozivajući se na istraživanje objavljeno u Pediatricsu.

Stimulirajući sastojci energetskih napitaka dovode do ubrzanog rada srca, a to može imati posljedice na čitav organizam. Cirkulacija i dostava kiseonika i hranjivih tvari cijelom organizmu postaje nedostatna i to utiče na druge funkcije u organizmu, prvenstveno na mozak, bubrege i jetru.

– Puls se može dići, npr., s 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, tijelo će prepoznati napor i neće ga forsirati. Međutim, energetsko piće je spoljni stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se vještački postigne taj broj otkucaja, tijelo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan – opisuje dr Rubić.

Naime, čovjekova reakcija na neki virus može dovesti do oštećenja srčanog mišića, što ne mora imati nikakve simptome i ostaje neprepoznato.

– Do jednog trenutka nema nikakvih simptoma, a dan kasnije možeš se naći u intenzivnoj na aparatima i lijekovima koji održavaju život. Energetsko piće može biti okidač za tu situaciju – govori ljekar.

(Večernji list)

Danas objavljeno

Janjić povukao kandidaturu za glavnog tužioca VSTS

M.

Sad savim precizno, sastavio Picula: Ili sankcije ili blokada pregovora

M.

Nijemci kroje statut ZSO, dokument je tajan; Kako je do toga došlo?

M.

Ostavite komentar