Dječak kod Vladivostoka otkrio fosil praistorijskog morskog reptila - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Dječak kod Vladivostoka otkrio fosil praistorijskog morskog reptila

Na ruskom dalekom Istoku, sedmogodišnji dječak slučajno je naišao na ostatke džinovskog dinosaurusa koji je lutao okeanima prije 250 miliona godina.

Na obali nedaleko od Vladivostoka dječak je naišao na fosilne ostatke praistorijskog morskog reptila – ihtiosaurusa – koji se smatra jednom od najvećih životinja koje su ikada nastanjivale Zemlju.

Fosilizirani ostaci pronađeni su tokom istraživanja koje su preduzeli lokalni entuzijasti, zaljubljenici u dinosauruse na obalama ostrva Ruski kod Vladivostoka. Do čudesnog otkrića došao je sedmogodišnji Dmitri Sirenko.

“Mnogo volim dinosauruse i oduvijek sam sanjao da pronađem kosti pravog dinosaurusa”, kaže Dmitri. “Sve vreme sam gledao u kamen i pitao mamu – možda je to on? Igrao sam se sa sestrom na obali i pronašao ovaj neobični kamen”, opisuje događaj srećni nalazač.

Par paleontologa koji su upućeni na lokaciju potvrdio je da su neobični otisci na kamenju tragovi ihtiosaurusa. Istraživači dodaju da su rebra “veoma vidljiva”, a da je vjerovatno i kičma netaknuta.

“Još uvijek pokušavamo da utvrdimo da li se u stijenama možda nalaze i neki dijelovi lobanje. To bi onda bilo epohalno otkriće”, kaže paleontolog Juri Bolocki.

Stijena na kojoj su otkriveni fosilni ostaci prevezena je u Primorski akvarijum radi daljeg proučavanja. Naučnici namjeravaju da pažljivo, sloj po sloj, isijeku ostatke kako bi provjerili da li se možda i lobanja nalazi u stijeni kako bi tačno odredili o kojoj vrsti dinosaurusa je riječ.

Smatra se da je ihtiosaurus jedna od najvećih životinja koje su ikada živele na Zemlji i pretpostavlja se da su bili dugački i do 25 metara.

(RTS)

Danas objavljeno

Adel čuva ispljunutu žvaku slavne pjevačice

Vanja A

Kraljica Elizabeta se vratila radnim obavezama

Vanja A

Hju Džekman dijeli dirljivu uspomenu sa svojom bakom

Vanja A

Ostavite komentar