12. Aprila 2021.

Djeca i ishrana: Kako uspostaviti zdrave navike?

Big Portal

Nekoliko savjeta u nastavku pomoći će novopečenim roditeljima da spoznaju kako da najlakše podstaknu djecu na zdraviju ishranu.

Sve rutine koje vaša beba razvije u prvoj godini života potencijalne su navike kojih se može držati tokom cijelog života. Bebine navike često traju cijeli život i to je sjajan razlog da se vaše dijete rano navikne na zdrav izbor hrane.

Magazin Baby navodi nekoliko savjeta za uspostavljanje zdravih navika kod mališana.

#1 Započnite rano

Raznolika ponuda povrća i voća (u manjoj količini) naviknuće vaše dijete na njihov ukus i teksturu. Istraživanja su pokazala da će bebe čija je prva hrana povrće gorkog okusa vjerovatnije prihvatiti ove okuse u narednim godinama. Osluškivanje znakova bebine gladi i sitosti i hranjenje u skladu s tim može im pomoći da zadrže urođeni instinkt kada i koliko žele jesti.

#2 Prihvatite da će biti različitih reakcija na okuse

Lica beba pokazuju urođenu reakciju na gorak ukus. Istraživači su otkrili da ova reakcija lica nestaje kada bebe ponovno probaju isti ukus. Smiješno lice u prvom dodiru sa novom hranom, pa ne mora nužno značiti da se vašem djetetu ne sviđa određena namirnica koju je tek probalo. Kako bebe rastu i ovaj refleks iščezava.

#3 Budite dosljedni

Ne odustajte ukoliko vaše dijete ne prihvati novi ukus iz prvog puta. Može potrajati između 10 i 15 pokušaja dok ne zavoli novu hranu, pogotovo ako su jela gorkog okusa, poput kelja, brokule ili špinata. Ako vaša beba prvi put nije htjela probati novu hranu, pokušajte ponovo nakon nekoliko dana.

#4 Isprobajte “nove” okuse zajedno

Bebe i mališani nauče nove stvari oponašajući druge, a isto je i kada su u pitanju zdrave prehrambene navike. Njihovi najveći uzori su roditelji. Ako gledaju kako uživate u zdravim izborima hrane, i njih će htjeti probati. Najbolji način da pokažete svojoj djeci koliko i sami uživate u hrani je tokom redovnih porodičnih obroka.

#5 Pazite na piće

Kad je vaše dijete žedno, ponudite mu vodu ili nezaslađena pića. Voćni sokovi sadrže puno voćnog šećera i nisku hranjivu vrijednost, a bilo koji napitak bogat šećerom može oštetiti zube vašeg mališana.

#6 Grickalice mogu biti zdrave i ukusne

Grickalice bi trebalo da budu mali obroci koji će zadovoljiti apetit vaše bebe. Pazite da veličina porcije bude odgovarajuća, tako da je vaše dijete ponovno gladno glavnog obroka. Isprobajte zdrave opcije za grickalice, poput cvjetova brokule na pari, štapića sira ili nemasnog jogurta.

Bebe koje se od ranije naviknu na ove zdrave vjerovatno će ih se držati u toku odrasle dobi. To im pomaže da zadrže zdravu težinu i način života. Život može postati neuredan i jednako kao što i mi povremeno uživamo u čokoladi ili kolaču, tako će i vaš mališan. Međutim, svaki napor koji uložite u razvoj zdravih navika će rezultirati zdravijim načinom života kako tokom odrastanja tako i u kasnijim godinama.

 klix.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare