Djeca čije majke su za vrijeme dojenja pile mlijeko manje alergična - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Djeca čije majke su za vrijeme dojenja pile mlijeko manje alergična

Novo švedsko istraživanje je pokazalo da majke koje za vrijeme dojenja piju kravlje mlijeko pozitivno utiču na bebe smanjujući rizik od pojave alergija na hranu.

“Ovo je uverljiv prvi korak u definisanju potencijalne veze između majčine isehrane i rizika od alergija”, rekao je dr Piter Lio, klinički docent dermatologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern Feinberg u Čikagu.

Lio, koji nije bio uključen u istraživanje, posao je nazvao ‘dobro izvedenim, temeljnim i provokativnim’.

Tokom istraživanja istraživači su pitali više od 500 švedskih majki o njihovim prehrambenim navikama u 34. nedelji trudnoće, mesec dana nakon porođaja i ponovo četiri meseca kasnije. Proverili su majčin prijavljeni unos mleka i mlečnih proizvoda putem biomarkera u krvi i majčinom mleku, a ustanovljene alergije kod dece su potvrdili s njihovim pedijatrima. Deca su uglavnom bila alergična na jaja, mleko ili oboje.

“Otkrili smo da su majke zdravih jednogodišnjaka tokom dojenja konzumirale više kravljeg mleka od majki alergičnih jednogodišnjaka”, rekla je koautor istraživanja Mia Stråvik, doktorand na odseku za nauku o hrani sa Tehnološkog Univerziteta Chalmers u Geteborgu u Švedskoj.

“Iako postoji jasna veza, ne tvrdimo da bi pijenje kravljeg mleka bio opšti lek za alergije na hranu”, rekla je u univerzitetskom saopštenju.

Foto: Depositphotos-doble.dphoto

Zaključci istraživanja su potvrđeni i nakon što su uzeti u obzir drugi činioci koji povećavaju rizik od alergija kao i genetika majki. Jedna od teorija je da mleko u majčinoj ishrani sadrži stvari koje stimulišu detetov imunološki sistem da sazre.

Druga mogućnost je da veći unos zasićenih masnoća u mleku može prirodno da dovede do potrošnje manje polinezasićenih masti.

Deca čije majke su tokom dojenja konzumirale više voća, pogotovo bobičastog, su u većem postotku dobili ekcem do prvog rođendana, takođe je navedeno u istraživanju. Ekcem, koji se naziva i atopijski dermatitis, hronično je stanje kože koje karakteriše svrab i upala. Ova saznanja nisu potvrđena biomarkerima i još ih treba proveriti.

Istraživanje i dalje traje, a naučnici nameravaju da se ponovo jave majkama koje su učestvovale u istraživanju kad im deca napune četiri godine s novim upitnicima.

Doktor Piter Lio upozorava buduće majke da nije još potvrđeno da samo ispijanje mleka može smanjiti rizik od pojave alergija, već da se ti podaci moraju ponovo proveriti, idealno u puno većem opsegu.

Dr Brus Lanser, dečji alergolog iz Nacionalnog jevrejskog zdravstvenog centra u Denveru, upozorio je da se ne treba previše oslanjati na ove pronalaske jer “podaci o ishrani majki tokom trudnoće i dojenja su već duže vreme oprečni, svako istraživanje pokaže nešto drugo”. Dodaje da postoji niz potencijalnih činioca koji mogu da spreče alergije, ali i pojačaju ih.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Ovo je najzdravija sorta jabuka

Vanja A

Moraš probati ove slane ukusne muffine idealne za prazničnu trpezu

Vanja A

Krofne sa brusnicama i cimetom

Vanja A

Ostavite komentar