Đavolji toranj: Usamljeno strmo brdo koje obavijaju mnoge legende - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Đavolji toranj: Usamljeno strmo brdo koje obavijaju mnoge legende

Đavolji toranj se nalazi u oblasti Vajoming u SAD, a pre nego što je njegov postanak objašnjen naučno, mnoge legende su se obavijale oko njega.

Najprihvaćenija priča o postanku ove stene koja kao da je samo iskočila iz tla vezuje se za pruču o medvedu. Legenda, kao i svaka ima razne varijante, ali opšteprihvaćena je o džinovskom medvedu i o devojčicama koje su pokušale da pobegnu.

Dok su bežale od zveri, pokušavale su da se popnu na stenu koja nije bila dovoljno visoka i medved je kandžama uspevao da ih sustigne, pa je stena postajala sve viša i viša dok devojčice nisu bile na sigurnom, a razbarenost koja se vidi na Đavoljem tornju su tragovi medveđih kandži.

Mnogim američkim strarosedeocima ovo brdo predstavlja sveto mesto, pa su priče o indijancima i džinovskim medvetima takođe neizostavne kada se radi o ovoj usamljenoj steni.

https://www.instagram.com/p/B5Xxbf5A304/?utm_source=ig_web_copy_link

Stena se nalazi na 1.559 metara nadmorske visine, a sačinjena je od sedimenta koji se taložio na dnu mora koje se tu nalazilo pre više od 200 miliona godina.

Đavolji toranj je prvi nacionalni spomenik SAD, koji je predsednik Teodor Ruzvelt proglasio 1909. godine, a granica spomenika obuhvata 545 hektara.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Dejv Šapel: “Sastaću se sa transrodnim kritičarima – ali pod mojim uslovima”

Zeljka

Koja su pravila korišćenja oružja na filmskim setovima? “Nijedan zakon ili propis nije obavezujuć”

Zeljka

Trikovi s lakom za kosu koji vam olakšavaju svakodnevnicu

Zeljka

Ostavite komentar