Đavolji toranj je nacionalni spomenik SAD-a koji godišnje posjeti 400.000 ljudi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Đavolji toranj je nacionalni spomenik SAD-a koji godišnje posjeti 400.000 ljudi

Đavolji toranj prvi je nacionalni spomenik Sjedinjenih Američkih Država. Nalazi se na 1.559 metara nadmorske visine na sjeveroistoku države Wyoming. Ova stijena od fonolita uzdiže se iznad obala rijeke Belle Fourche.

Krajolik koji okružuje Đavoljev toranj sastoji se uglavnom od sedimentnih stijena.

Jedna od legendi kaže da je Đavolji toranj nastao u momentu kkada su dvije djevojke igrale i primijetile da im u susret dolazi ogromni medvjed. Pokušavajući pobjeći od njega, popele su se na vrh obližnje stijene, gdje su molile da budu spašene. Stijena je odjednom porasla visoko u vazduh, a medvjed je na kraju otišao, ostavljajući na njoj tragove svojih oštrih kandži.

Naziv Đavolji toranj nastao je 1875. godine za vrijeme ekspedicije koju je vodio Richard Irving Dodge, kada je njegov tumač navodno pogrešno protumačio izvorno ime koje je glasilo “Toranj Zlog Boga”.

Ovaj toranj nazivao se i “Medvjeđa kuća”, “Dom medvjeda”, “Drvena stijena”, te “Veliki sivi rog”. Iako je glavni i duhovni vođa plemena Sioux Arvol Looking Horse tražio je da se vrati izvorno ime ovom tornju njegov zahtijev je odbijen.

Ovo mjesto godišnje posjeti preko 400.000 posjetilaca, a samo jedan posto njih penje se na Đavolji toranj koristeći tradicionalne tehnike penjanja.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Sedmomjesečni sin Kajli Džener još uvijek nema ime

Vanja A

Naučnici otkrili da psi mogu otkriti kada smo pod stresom

Vanja A

Peni iz “Teorija velikog praska”

Vanja A

Ostavite komentar