ĐACI "BJEŽE" I SA ONLAJN ČASOVA Prve provjere znanja dovele do problema, sada se roditelji HVATAJU ZA GLAVU - BIGportal.ba
Vijesti

ĐACI “BJEŽE” I SA ONLAJN ČASOVA Prve provjere znanja dovele do problema, sada se roditelji HVATAJU ZA GLAVU

Od oktobra su krenuli prvi kontrolni zadaci i ispitivanja u školama, a nastavnici primjećuju da su pojedini učenici popustili u učenju.

Opšti je utisak da je nova školska godina veliki izazov za sve, kao i da interakciju između đaka i nastavnika u učionici ne može ništa da zamijeni. Kako se pokazalo, najčešće poteškoće učenici imaju u okviru samostalnog rada.

Profesorka srpskog jezika i književnosti u Zemunskoj gimnaziji Sanja Štrbac primjećuje da učenici teško uspjevaju da održe redovnost u učenju, naročito u nedjelji kada nastavu prate od kuće.

– Ovaj utisak prisutan je od početka školske godine, a intenziviran je s prvim proverama tekućih znanja kod učenika. Kod mene su ocjene slabije, ostale kolege imaju podijeljena iskustva, ali ne može da se tvrdi da su im ocjene bolje. Uglavnom ocjene dajem kroz usmeno ispitivanje i razgovor, te ocjene su bolje od onih sa pismenog zadatka, ali nisam zadovoljna. Smatram da mogu i treba da budu bolje – ističe Sanja Štrbac.

Malo vremena na časovima

Profesorka navodi da čas od pola sata nije dovoljan da se na kreativniji i sadržajniji način pristupi nastavi, kao i da se učeniku da dovoljno vremena da se usmjeri na temu. Za učenje je ipak neophodno i postavljati pitanja, razgovarati…

– U promjenjenim okolnostima princip racionalizacije toka časa ide često kroz izostavljanje važnog dijela nastavnog procesa – motivacije za rad na času. Sve se svodi na informacije koje nisu jedino čemu učenik treba da se uči i osposobljava na času, naprotiv. U nastavnim predmetima kao što je moj sadržaj zahtjeva da se o njemu diskutuje i misli u živom dijalogu – napominje profesorka.

Prvacima u srednjim školama teže

Izvjesne poteškoće u održavanju redovnosti učenja u nedjeljama onlajn nastave primjećene su i kod učenika Druge ekonomske škole u Beogradu, kažu pomoćnica direktora Cveta Mitrović i predsjednica Stručnog vijeća ekonomista Jasmina Božić.

– Nastavnici u toj nedjelji koriste raznovrsne WEB alate i snimljene časove postavljene na RTS Planeti, što ipak ne može da se poredi sa učinkom neposredne nastave u školi. Učenicima nedostaje škola, drugovi, socijalizacija uopšte, uz veoma česte komentare kako je živa riječ nastavnika nezamjenljiva – ističu sagovornice Blica.

FOTO: R. GETEL/RAS SRBIJA
FOTO: R. GETEL/RAS SRBIJA

Naše sagovornice dodaju da nema većih odstupanja u ocjenama učenika, osim prvog razreda koji se trenutno kotira nešto lošije.

– Razlog je u tome što su u pitanju novi, stručni predmeti i dvije od četiri nedjelje u mjesecu neposredne nastave nisu dovoljni kako bi na kvalitetan način usvojili nastavne sadržaje. Osim toga, kao razlog za lošije ocjene učenika prvog razreda, navodimo i završetak osnovnog obrazovanja na onlajn način – kažu Mitrović i Božić.

Neredovnost u učenju

Profesorka matematike i pomoćnica direktora u beogradskoj OŠ “Kralj Petar I” Marina Stojanović mišljenja je da učenici starijih razreda u novim okolnostima ne mogu sasvim da postignu redovnost u učenju.

– Postoje predmeti gdje je živa riječ nastavnika jako važna za usvajanje novih nastavnih sadržaja. Tu je onda potrebna dodatna podrška nastavnika, a to je prilično otežano zbog ograničenja koja moramo poštovati iz opravdanih razloga. Trudimo se da na časovima kada su učenici u školi damo što je moguće više pojašnjenja nastavnih sadržaja, čak i kada to nije po planu za taj čas, a da onlajn časove koristimo više za uvježbavanje – priča Stojanovićeva.

Dodaje da su rezultati kontrolne vježbe uobičajeni, ali napominje da se težina testa koji je dala učenicima razlikuje od uobičajenog, jer je prilagođen situaciji.

Propuštaju TV časove

Pedagog u beogradskoj OŠ “Despot Stefan Lazarević” Mirjana Milanović ističe da su đaci srećni što su se vratili u škole, ali se stiče utisak da pojedini učenici neredovno prate TV časove.

– Prema našim istraživanjima tokom trajanja nastave na daljinu tokom prošle školske godine, u najvećem procentu našim učenicima je nedostajala škola i živa riječ nastavnika. Veliki izazov im predstavlja dužina trajanja časa. Ističu da za 30 minuta ne uspjevaju da isprate novo gradivo i odgovore na zahtjeve koji su pred njima – navodi pedagog.

Kaže da i pored maksimalnog zalaganja svih u pojedinim predmetima izostaju očekivano bolji rezultati.

Zavisi od učenika

Nastavnica engleskog u OŠ “Karađorđe” na Voždovcu Tanja Kraljević Markoš smatra da se učenici tek od oktobra uhodavaju u učenju, ali da to u velikoj mjeri zavisi od učenika.

– Oni koji redovno i vrijedno rade, čine to i sada, a oni koji su skloni kampanjskom učenju, nastavljaju tako i dalje. Mislim da se, ipak, može održati redovnost učenja, uz dobru organizaciju učenika, ali i nastavnika – kaže ona.

Strpljenje i saradnja s roditeljima

Kao preduslov da djeca bolje prate nastavu i uče, nastavnici ističu da mora postojati saradnja s roditeljima.

– Učenici su dosta vremena proveli van škole i potrebno je i njima pružiti više vremena, strpljenja, razumijevanja da se prilagode sadašnjim okolnostima. Jedan od važnih preduslova je i uzajamna saradnja sa roditeljima, kao najodgovornijim partnerima u učenju – zaključuje Milanović.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Incident na sastanku SZO: Ućutkana Etiopija?!

M.

Milanović: U slučaju sukoba u Ukrajini, povlačimo hrvatske vojnike

M.

Maske su počele da padaju, na djelu je državni udar

M.

Ostavite komentar