9. Decembra 2020.

“DIVNI LJUDI, HVALA ZA SVE” Uspjeli smo, skupljen novac za liječenje djevojčice Minje

Big Portal

Sve sa jednim ciljem, da pomognemo malenoj Minji Matić iz Kragujevca, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, da ode na liječenje u Sjedinjene Američke Države i primi lijek koji košta dva miliona i 100.000 dolara.

I u tome smo konačno uspjeli! Preslatka Minja još jedna je beba u našoj zemlji čiju smo bitku zajedno bili i mjesecima gledali njene nasmijane oči koje nisu željele da se predaju ni u jednoj sekundi, uprkos teškoj bolesti.

– Stigao je konačno i taj dan, taj sat, taj momenat kada želimo da vam svima kažemo hvala. Uspjeli smo! Sredstva su prikupljena za Minjinu budućnost. Divni ljudi, možemo reći planete, hvala za sve. Dokazali smo da možemo. Minja je uspjela da ujedini srca svih vas, a rezultat je naš zajednički uspjeh. Prije svega želimo, kao roditelji naše Minje, da se obratimo svima vama i da vam kažemo hvala. Hvala za svaki SMS, hvala za svaku uplatu, za svaki bazar, svaku licitaciju, svaku postavljenu kutiju, svaki vid angažovanja, od dijeljenja postova, pričanja o Minji, pravljenja paketića za bazare, snimljenih video poziva za slanje SMS – stoji u emotivnoj objavi Minjinih roditelja na Fejsbuk stranici Za Minjinu šansu.

Svi apeli za pomoć urodili su plodom, ujedinivši cijelu zemlju da pomogne Minji na putu do lijeka koji se uzima jednom u životu. Veliki doprinos tome da se novac što prije sakupi dali su i sportisti i pjevači. Nemanja Matić i Nemanja Nedović donirali su 1.2 miliona i 240.000 dinara. Aleksandar Kolarov uplatio je 1.300,000 dinara, dok je Luka Jović uplatio 236.000, a Lazar Marković 50.000.

FOTO: ZAMINJINUSANSU/INSTAGRAM/SCREENSHOT
FOTO: ZAMINJINUSANSU/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Pjevačica Marija Šerifović održala je humanitarni koncert, a za tri sata pristiglo je 100.000 SMS poruka za Minju.

Minja je umiljata i nježna djevojčica. Rodila se šestog oktobra prošle godine. Tokom prva tri mjeseca lijepo je napredovala. Niko nije mogao da nasluti da će nešto krenuti po zlu. Roditelji su primjetili da Minja postepeno prestaje da pomjera noge i ruke, otežano diše, slabije jede. Odmah su potražili pomoć. Ispostavilo se, na žalost, da se radi o rijetkoj i izuzetno teškoj neuromišićnoj bolesti – spinalna mišićna atrofija, tip jedan.

Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne utiče na mozak i kognitivne funkcije. Sa pet mjeseci je primila prvu terapiju dostupnu u Srbiji. Zahvaljujući Spinrazi Minja diše, jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi niti da sedi.

Zato Minja mora da ode u SAD, gdje će primit Zolgensmu, lijek koji košta 2,1 milion dolara. Pored toga, novac je potreban i za liječenje u Americi, što iznosi još oko 300.000 dolara, piše Telegraf.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare