Divlje deponije niču i pred okom kamere - BIGportal.ba
Banja Luka

Divlje deponije niču i pred okom kamere

Problem s divljim deponijama u gradu i okolini koje stvaraju nesavjesni pojedinci još je veoma izražen, a na nekim lokacijama otpad se, i pored postavljenog video-nadzora, i dalje odlaže na nepropisan način.

To znači da nekim nesavjesnim građanima ni kamere nisu prepreka da bacaju smeće tamo gdje nikako ne bi smjeli, a posebno je to izraženo na lokacijama gdje video-nadzora nema.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su za “Nezavisne” potvrdili da su nedavno sanirali dvije divlje deponije.

“U skorije vrijeme izvršena je sanacija divlje deponije na putu prema Slatini i u naselju Česma”, kazali su iz ovog odjeljenja.

Ističu da se trude da suzbiju ovu pojavu te da radnici svakodnevno uklanjaju kabasti otpad koji se pojavljuje pored kontejnera u skladu s raspoloživim sredstvima.

Iz ovog odjeljenja kažu da je najveći problem što se pojedine lokacije na kojima se pojavljuje otpad ne mogu pokriti video-nadzorom zbog tehničke prirode. “Zbog toga se često dešava da se nakon sanacije deponije već sutradan na istoj pojavi nepropisno odložen otpad”, kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Ipak, kako navode, na lokacijama na kojima su postavljene kamere za video-nadzor smanjene su količine otpada i uglavnom su čiste, izuzev lokacije u Ulici Novaka Pivaševića.

Zbog otpada koji se nalazi u ovoj ulici žale se i mještani, koji kažu da se otpad uprkos kamerama koje su postavljene nagomilava u velikim količinama. “Žalosno je kada vidite koliko su neki mještani nesavjesni i kako bacajući smeće okolo, uništavaju prirodu. Takve treba kazniti kako bi konačno počeli odlagati smeće u kontejnere”, žale se građani.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma, za “Nezavisne” kaže da, iako se otpad redovno odvozi, nesavjesni građani noću ostavljaju i izbacuju smeće posvuda.

“Deponije su veliki problem i to ne samo u naseljima. Građani izbacuju smeće i pored ceste, u šumama i time uništavaju prirodu”, kazao je Maličević.

Dodaje da se mještani Česme često žale i na pretrpane kontejnere koji se nalaze u njihovoj blizini, s obzirom na to da je ljetni period.

Kazne za nepropisno odlaganje otpada kreću se u rasponu od 100 do 1.000 KM za fizička lica i od 500 do 7.000 KM za pravna lica.

Trudeći se da suzbiju pojavu divljih deponija, grad je podržao projekat “Liječenje prostora”, kojim je predviđeno postavljanje umjetničkih skulptura na mjesta divljih deponija.

Tom prilikom su postavljene četiri skulpture, a planirano je postavljanje još četiri.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Usvojen rebalans budžeta Banjaluke: Stanivuković nije krio oduševljenje

M.

Planirana isključenja el.enegije za 09.12.2021.godine

Vanja A

Nastavljena sjednica Skupštine grada Banjaluka

M.

Ostavite komentar