Divac: Srbija može do zlata - BIGportal.ba
Košarka Sport

Divac: Srbija može do zlata

Slavni srpski košarkaš koji je veći deo svoje karijere proveo u NBA ligi nedavno je primljen u Kuću slavnih.

Vlade Divac je svoju karijeru počeo u Slogi, a usavršio u beogradskom Partizanu iz kog se “odmetnuo” u NBA ligu.

Divac je punih 16 godina u najjačoj ligi sveta igrao za Los Anđeles Lejkerse, Šarlot Hornetse i Sakramento Kingse, a od 2019. godine član je Kuće slavnih u Springfildu.

“Osećaj ulaska u Kuću slavnih je predivan. Teško je to rečima opisati. Sve što sam u životu dao košarci sad mi se vratilo. Zbog moje porodice, prijatelja, svih onih koji su me podržavali, drago mi je da sam ušao u ovo društvo. Posebno mi je drago što me je Dino podržao. Prava prijateljstva ne mogu da se raskinu tek tako. Zahvalan sam mu strašno, kao što ćemo Dino i ja, nadam se već iduće godine, biti na ovom mestu kako bismo dali podršku Toniju Kukoču koji zaslužuje svoje mesto u Kući slavnih”, rekao je Divac za Index.hr.

I nakon skoro 30 godina u Hrvatskoj jedna od glavnih tema kada se pomene Vlade Divac događaj sa Svetskog prvenstva 1990. godine u Argentini, kada je srpski košarkaš oduzeo i bacio zastavu sa NDH simbolima od jednog tamošnjeg gledaoca.

“Uvek je bolje nešto pogledati svojim očima nego mišljenje kreirati na temelju onoga što ljudi pričaju. Fascinantno mi je da se i nakon skoro 30 godina ta priča povlači i uvijek čujem nešto novo, da sam napravio ovo, da sam napravio ono. Tada je postojala Jugoslavija i u tom trenutku na parketu nisu bile potrebne nikakve druge zastave. Toj zastavi, koja se pojavila na parketu, tu nije bilo mesto. Ta zastava nije bila hrvatska. Barem nije imala obeležja kakva je imala službena hrvatska zastava u to vreme. Ponavljam, Jugoslavija je postala prvak sveta, mi smo tada igrali za tu zemlju i ni jedna zastava osim jugoslovenske u tom trenutku ne bi imala šta da traži na parketu. Mislim da sam bio jasan”, rekao je Divac.

Nekadašnji centar Los Anđeles Lejkersa se dotakao i Mundobasketa, uz napomenu da veruje da Srbija može i do zlatne medalje.

“Srbija uvek može da osvoji zlato po kvalitetu, ali i po mentalitetu. Ipak, spustio bih loptu na zemlju. Najvažnije za našu košarku je da se vratimo s medaljom, u što ne sumnjam. Dođe li do susreta s Amerikom, mišljenja sam da imamo realnu šansu da pobedimo svakoga na ovom turniru, pa i Amerikance”, dodao je Vlade Divac.

Danas objavljeno

UEFA otvorila istragu protiv tri pokretača Superlige

Zeljka

Dobra vijest, biće publike na Rolan Garosu

Zeljka

Novak: Želim u Pariz da stignem u top formi

Zeljka

Ostavite komentar