4. Juna 2019.

Disney i Netflix zbog zakona o pobačaju mogli bi otići iz Georgije

Big Portal

NETFLIX, Disney i WarnerMedia upozoravaju kako će vjerovatno prestati snimati filmove i TV emisije na području Georgije ako novi zakon o pobačaju stupi na snagu, piše CNN.

NBCUniversal takođe smatra kako bi novi zakon o abortusu mogao “snažno uticati na njihove odluke o tome gdje će u budućnosti proizvoditi svoje sadržaje”.

Američka savezna država Georgia centar je zabavne industrije, dijelom zbog velikodušnih poreznih olakšica koje ta država nudi filmskim producentima i kompanijama. No kompanije sada upozoravaju da bi zbog kontroverznog zakona, uprkos poreznim podsticajima, mogle premjestiti svoju proizvodnju filmova i emisija na neka druga područja.  

Ranije ovog mjeseca guverner Georgije, Brian Kemp, potpisao je zakon kojim se zabranjuje pobačaj u trenutku kada se registruju otkucaji srca fetusa. Srce fetusa obično počinje kucati u šestoj nedjelji trudnoće kada mnoge trudnice još i ne znaju da su trudne. Novi zakon trebao bi stupiti na snagu 1. januara 2020. godine.

Bojkot novog zakona

Mnoge druge slavne osobe i moćne kompanije upozorile su da će bojkotovati Georgiju ako kontroverzni zakon stupi na snagu. No glas finansijskih divova poput Disneyja i Netflixa, koji izražava liberalne stavove svojih filmskih zvijezda i producenata, sigurno će imati značajniji uticaj.

“Mislim da mnogi naši ljudi više neće htjeti tamo raditi, a mi ćemo u tom pogledu morati poštovati njihove želje“, rekao je Bob Iger, izvršni direktor kompanije Disney.

Slično objašnjenje ponudila je i kompanija Netflix prošlog utorka.

“Imamo mnogo žena koje rade na produkciji u Georgiji, a njihova će prava biti ozbiljno ograničena ovim novim zakonom“, rekao je Ted Sarandos, urednik u Netflixu.

“Stoga namjeravamo sarađivati s Američkom unijom za civilne slobode (ACLU) i drugim organizacijama u borbi protiv takvog zakona putem sudskih procesa. S obzirom na to da novi zakon još uvijek nije stupio na snagu, za sada nastavljamo sa snimanjem filmova na tom području“, dodao je.

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare