Disney i Netflix zbog zakona o pobačaju mogli bi otići iz Georgije - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Disney i Netflix zbog zakona o pobačaju mogli bi otići iz Georgije

NETFLIX, Disney i WarnerMedia upozoravaju kako će vjerovatno prestati snimati filmove i TV emisije na području Georgije ako novi zakon o pobačaju stupi na snagu, piše CNN. NBCUniversal takođe smatra kako bi novi zakon o abortusu mogao “snažno uticati na njihove odluke o tome gdje će u budućnosti proizvoditi svoje sadržaje”. Američka savezna…

NETFLIX, Disney i WarnerMedia upozoravaju kako će vjerovatno prestati snimati filmove i TV emisije na području Georgije ako novi zakon o pobačaju stupi na snagu, piše CNN.

NBCUniversal takođe smatra kako bi novi zakon o abortusu mogao “snažno uticati na njihove odluke o tome gdje će u budućnosti proizvoditi svoje sadržaje”.

Američka savezna država Georgia centar je zabavne industrije, dijelom zbog velikodušnih poreznih olakšica koje ta država nudi filmskim producentima i kompanijama. No kompanije sada upozoravaju da bi zbog kontroverznog zakona, uprkos poreznim podsticajima, mogle premjestiti svoju proizvodnju filmova i emisija na neka druga područja.  

Ranije ovog mjeseca guverner Georgije, Brian Kemp, potpisao je zakon kojim se zabranjuje pobačaj u trenutku kada se registruju otkucaji srca fetusa. Srce fetusa obično počinje kucati u šestoj nedjelji trudnoće kada mnoge trudnice još i ne znaju da su trudne. Novi zakon trebao bi stupiti na snagu 1. januara 2020. godine.

Bojkot novog zakona

Mnoge druge slavne osobe i moćne kompanije upozorile su da će bojkotovati Georgiju ako kontroverzni zakon stupi na snagu. No glas finansijskih divova poput Disneyja i Netflixa, koji izražava liberalne stavove svojih filmskih zvijezda i producenata, sigurno će imati značajniji uticaj.

“Mislim da mnogi naši ljudi više neće htjeti tamo raditi, a mi ćemo u tom pogledu morati poštovati njihove želje“, rekao je Bob Iger, izvršni direktor kompanije Disney.

Slično objašnjenje ponudila je i kompanija Netflix prošlog utorka.

“Imamo mnogo žena koje rade na produkciji u Georgiji, a njihova će prava biti ozbiljno ograničena ovim novim zakonom“, rekao je Ted Sarandos, urednik u Netflixu.

“Stoga namjeravamo sarađivati s Američkom unijom za civilne slobode (ACLU) i drugim organizacijama u borbi protiv takvog zakona putem sudskih procesa. S obzirom na to da novi zakon još uvijek nije stupio na snagu, za sada nastavljamo sa snimanjem filmova na tom području“, dodao je.

Index

Danas objavljeno

Američki gradić greškom prodao gradski vodotoranj!

Vanja A

Finska ima najbolje javne biblioteke na svijetu

Vanja A

Hitna pomoć i policija u domu Michaela Douglasa

Vanja A

Ostavite komentar