Direktor SZO za Srbiju: Nema popuštanja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Direktor SZO za Srbiju: Nema popuštanja

Predstavnik SZO u Srbiji Marjan Ivanuša ocenio da je epidemiološka situacija u Srbiji ozbiljna, jer se intenzivno širi britanski soj virusa.

Napomuo je i da je Srbija peta u Evropi po broju obolelih na 100.000 stanovnika.

Ivanuša je za RTS rekao da mere treba da budu na snazi dok ne daju rezultate, uz napomenu što ih se više pridržavamo, rezultati će biti vidljiviji ranije.

Ukoliko to ne činimo, ne samo da će ovakvo stanje trajati, već će se i pogoršati, naglasio je Ivanuša koji dodaje da je jedini način promena ponašanja i vakcinacija.

Britanski soj virusa postaje dominantan, ali vakcina deluje i protiv njega. Kombinacija javno-zdravstvenih mera i vakcinacija daju rezultat, rekao je Ivanuša, uz napomenu da Srbija nije jedinstvena u tome, već je takva situacija u celoj Evropi.

Ako želimo sprečiti ljudske tragedije, držimo distancu, nosimo masku i higijenske mere, apelovao je Ivanuša.

On je rekao da je vakcinacija tek na početku, navodeći primer Izraela koji je isto na početku tog procesa imao veliki broj obolelih, a danas već sedam puta manje.

Najbolja vakcina je ona koju možete primiti danas, ne sutra ili prekosutra, poručio je Ivanuša.

Prerano je za kovid pasoše, pošto nema dovoljno vakcina, naglasio je on i istakao da nije u svim državama kao u Srbiji, gde se može vakcinisati ko god želi.

Kovaks se suočava sa istim problemima, kao i pojedinačne države, mislio sam da će prve vakcine stići do kraja marta, sad se nadam početkom aprila, dodao je Ivanuša.

Danas objavljeno

Spajaju se Rusija i Belorusija?

Vanja A

Amerika = Hitler

Vanja A

Odgovor Kremlja Kadirovu: Ništa emotivno, Ramzane

Vanja A

Ostavite komentar