Direktor SZO u Srbiji: Mere koje traju pet dana ne daju značajne rezultate - BIGportal.ba
Region Vijesti

Direktor SZO u Srbiji: Mere koje traju pet dana ne daju značajne rezultate

Marjan Ivanuša, izjavio je da propisi uvedeni radi sprečavanja širenja koronavirusa, a koji traju pet, šest dana, ne daju značajne rezultate.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Ivanuša dodaje i da je potrebno vreme da bi one bile efikasne.

Ivanuša je za današnju “Politiku” rekao da je u toku intenzivan prenos virusa, zbog čega je ogroman pritisak na bolnice, jedinice intenzivne nege i zdravstvene radnike.

“Znamo da je teško da se napravi balans između mera i održavanja ekonomije i to je slučaj svuda u svetu, ali kako bi spasili što veći broj života i omogućili zdravstvenoim sistemu da funkcioniše, potrebne su nam mere koje drže epidemiju pod kontrolom”, rekao je Ivanuša.

Prema njegovim rečima, bez preventivnih mera epidemija se neće smiriti, kao i da mere treba primenjivati i u radnim sredinama, prodavnicama, a trebalo bi nastaviti i sa vakcinisanjem što većeg broja ljudi.

“Srbija je i dalje među vodećim državama u svetu i Evropi kada je u pitanju broj vakcinisanih. Ali treba da imamo na umu da se učinak imunizacije kod pojedinca pokaže tek nekoliko nedelja nakon toga. Ima osoba koje su prestale da poštuju sve preventivne mere minut nakon vakcinacije prvom dozom”, rekao je Ivanuša.

On je dodao da se do daljeg preporučuje svima da poštuju preventivne mere, dok većina ljudi ne bude zaštićena cepivom.

“Bez vakcinacije ne možemo da vidimo svetlo na kraju tunela, a ova pandemija utiče na život svih nas, ne samo na zdravstveni sistem već i na ekonomiju, a promene koje je donela, uticale su na svakog pojedinca”, rekao je Ivanuša.

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar