Direktor SZO u Evropi ne odbacuje mogućnost da primi rusku vakcinu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Direktor SZO u Evropi ne odbacuje mogućnost da primi rusku vakcinu

Direktor Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge ne isključuje mogućnost da će prihvatiti ponudu da primi rusku vakcinu “sputnjik V”, onda kada ona dobije odobrenje SZO.

Odgovarajući na pitanje novinara agencije TAS, da li će prihvatiti ponudu ruskog predsednika Vladimira Putina da primi vakcinu “sputnjik V”, Kluge je rekao da je moguće da će se to desiti, onda kada vakcina bude dobila dozvolu SZO.

Kluge se Putinu zahvalio na ponudi i istakao da je ona veoma važna, jer je i zaposlenima u organizacijama Ujedinjenih nacija vakcina potrebna isto kao i svima ostalima.

Direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu visoko je ocenio Putinov govor na Generalnoj skupštini UN, koji je tom prilikom iskazao čvrstu podršku SZO.

Kluge smatra da je ruski predsednik na izlaganju na Generalnoj skupštini UN izneo dve odlične ideje: ideju o održavanju međunarodne konferencije o vakcini i ideju o “zelenim koridorima”, bezbednim načinima za putovanje.

Predstavnik SZO je primetio da Rusija ima dugu istoriju uspešnih istraživanja vakcina, njihovog razvoja i proizvodnje, i da bi bez vakcina iz ove zemlje bilo nemoguće iskoreniti žutu groznicu, poliomijelitis i male boginje.

Zbog toga ne sumnjam da Rusija ima kapacitet da razvije vakcinu protiv kovida 19 ili neku drugu vakcinu, istakao je Kluge.

On je rekao da je prvog dana njegove posete Moskvi potpisan sporazum o poverljivosti podataka između Rusije i SZO i da je Rusija u utorak SZO predala informacije o trećoj fazi kliničkih ispitivanja vakcine.

Kluge je za TAS izjavio da timovi SZO u ovom trenutku proučavaju informacije koje im je Rusija dostavila. On je ponovio da nije skeptičan, da je veoma samouveren, i da postiče ne samo Rusiju, nego i druge zemlje, da rade na razvoju vakcine.

B92

Danas objavljeno

Vučić nakon saznanja o pripremi atentata iznio moguće razloge: “Nije prazna priča”

M.

Širom Crne Gore protesti

M.

Đoković može na Rolan Garos bez vakcine

M.

Ostavite komentar