Direktor SZO svetu uputio jasnu i zastrašujuću poruku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Direktor SZO svetu uputio jasnu i zastrašujuću poruku

Zaseda regionalni odbor SZO za Evropu. Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus na početku zasedanja poslao jasnu poruku.

Naime, on je rekao da ne sme biti opuštanja u borbi protiv COVID-19, upozorivši da trenutna pandemija nije poslednja sa kojom će se svet suočiti.

Borba protiv COVID-19 nije ni blizu završetka – iako se, barem za sada, čini da je smrtni bilans relativno nizak, prosečan dnevni porast broja zaraženih u Evropi trenutno je viši nego tokom prvog udara pandemije u martu, rekao je Gebrejesus u govoru u ponedeljak na skupu održanom virtuelnim putem.

Ukoliko ne obuzdamo prenošenje zaraze, biće izgubljeno još ljudskih života, a postoji i stvarna opasnost od ponovnog uvođenja karantinskih mera, čija je cena bila visoka, upozorio je Gebrejesus.

On je rekao da, kroz program za omogućavanje pristupa sredstvima za borbu protiv COVID-19 i globalnu inicijativu pod nazivom “kovaks”, SZO radi na tome da, kada i ako bude utvrđeno da postoji efikasna i bezbedna vakcina, ona bude pođednako dostupna svim zemljama.

Isporuke vakcine u početku će biti ograničene a prioritet mora biti dat vakcinisanju zaposlenih u najznačajnijim službama i potencijalno najugroženijih grupa stanovništva, istakao je Gebrejesus.

Ovoj pandemiji će doći kraj, ali ona neće biti poslednja, i stoga imamo zajedničku odgovornost prema svojoj deci, kao i njihovoj deci, da za sobom ostavimo svet koji je bolje pripremljen za sledeću pandemiju, podvukao je generalni direktor SZO.

Ulog nikada nije bio veći, ali nikada nije bila vrednija ni nagrada, a to je zdraviji, bezbedniji, pravedniji i održiviji svet, zaključio je Gebrejesus.

B92

Danas objavljeno

Danica Grujičić primila prvu srpsku vakcinu sputnjik V

M.

Pod strašnim pritiskom, preti novo zaključavanje: “Hitno uvesti plan B”

M.

Jako nevrijeme u Evropi, broje se žrtve

M.

Ostavite komentar