Direktor SZO pozvao bogate zemlje da ne gomilaju vakcine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Direktor SZO pozvao bogate zemlje da ne gomilaju vakcine

Bogate zemlje moraju da izbegnu greške koje su ranije činile gomilajući zalihe lekova i vakcina, upozorio je Tedros Gebrejesus.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije je osudio borbu bogatih zemalja da obezbede ogromne količine raznih vakcina protiv koronavirusa, dok siromašne nacije još nisu dobile ni prve doze.

Tedros Gebrejesus je istakao da je pandemije razotkrila i iskoristila nejednakosti u svetu i upozorio da sada postoji “realna opasnost” da vakcine, kao sredstvo za zaustavljanje pandemije, mogu da pogoršaju te nejednakosti.

“Vakcinalni nacionalizam može da posluži kratkoročnim političkim ciljevima, ali će to na kraju biti kratkovido i samopobeđujuće”, rekao je Tedros Gebrejesus, prenosi Gardijan.

On je rekao da je cilj da postrojenje programa Kovaks, koje vodi SZO, u narednih nekoliko nedelja počne isoruka prvih doza, a da je cilj da u prvih 100 dana ove godine počne vakcinacija medicinskih radnika i starije populacije u svim zemljama.

On je pozvao svet da ne ponovi greške iz krize sa HIV infekcijom, kada su bogate zemlje nabavile lekove decenijama pre nego što su oni postali dostupni u siromašnijim državama.

Podsetio je i da su 2009. godine za vreme pandemije virusa gripa H1N1 vakcine stigle do siromašnih zemalja tek nakon što je pandemija završena.

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar