15. Marta 2022.

Direktor Svjetske banke poručuje: Nemojte praviti zalihe hrane i goriva

Big Portal

Dejvid Malpas je na virtuelnom događaju u organizaciji Vašington posta ocenio da će sankcije imati veći uticaj na globalnu ekonomsku proizvodnju nego sam rat.

Direktor Svetske banke (SB) očekuje snažan odgovor proizvođača širom sveta na povećanje zaliha, kao i da ne vidi potrebu da ljudi imaju dodatne zalihe u svojim kuhinjama ili restoranima.

Smatra da bi energetske zalihe mogle brže da se uvećaju nego prehrambene, s obzirom na to da prilagođavanje poljoprivrede obično traje godinu dana.

“Prava stvar u ovakvim okolnostima je da ne idete napolje i kupujete dodatne zalihe benzina, već da shvatite da je svet dinamična globalna ekonomija i da će odgovoriti na pravi način. Biće dovoljno svega”, poručio je direktor Svetske banke.

Malpas je ocenio da su posledice sankcija dalekosežne i ozbiljne za Rusiju i ruski narod, zbog devalvacije rublje.

“Za mnoge Ruse ova devalvacija kroz koju prolaze budi uspomene na komunistički siistem”, rekao je Malpas.

Šteta na infrastrukturi u Ukrajini iznosiće desetine milijardi dolara
Svetska banka je objavila da će Ukrajini odobriti još 200 miliona dolara, kako bi ta zemlja mogla da finansira socijalne službe i pomogne najranjivijem sloju stanovništva. Prošle nedelje odobrena su 723 miliona dolara.

To je deo paketa pomoći od tri milijarde dolara koji je pripremljen za naredne mesece za Ukrajinu.

Predsednik Sveske banke (SB) Dejvid Malpas rekao je na virtuelnom događaju u organizaciji Vašington posta da se SB nada da će u narednih šest do osam nedelja finalizovati paket pomoći kako bi pokrila potrebe Ukrajine.

Pojašnjava da je Ukrajina već bila pogođena ekonomskim usporavanjem, a sada ima i useve koji ne mogu da budu požnjeveni.

Kaže i da će obnova auto-puteva, mostova i druge velike infrastrukture iznositi desetine milijardi dolara.

Malpas je istakao da je trenutni fokus na ljudima koji su pogođeni ratnim dejstvima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare