Direktor CIA-e: Postoji vrlo jaka mogućnost - Rusija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Direktor CIA-e: Postoji vrlo jaka mogućnost – Rusija

Oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih porodica nalazi se među 200-tinjak američkih službenika obolelih od misterioznog “havanskog sindroma”.

Direktor CIA-e Vilijam Barns, kog je američki predsednik Džo Bajden kao prvog karijernog diplomatu postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za “National Public Radio” da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdili uzrok sindroma koji se manifestuje kroz migrenu i vrtoglavicu.

On je potvrdio da je, između ostalog, zadužio višeg službenika CIA-e koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena, da vodi radnu grupu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji učestvuje u istrazi.

“Mislim da je duboka obveza bilo kog čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan da učinim”, rekao je Barns za NPR u prvom intervjuu otkako je postao direktor CIA-e.

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i problema sa pamćenjem, tako je nazvan jer je prvi put zabeležen kod američkih diplomata u ambasadi na Kubi 2016.

Barns je podjetio da je američka Nacionalna akademija nauke potvrdila kako je verovatna teorija da sindrom uzrokuju zraci “usmerene energije”.

Postoji “vrlo jaka mogućnost” da je sindrom namerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Barns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage.

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar