DirecTV satelit bi mogao da eksplodira zbog problema sa baterijom - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

DirecTV satelit bi mogao da eksplodira zbog problema sa baterijom

DirecTV je u obavezi da u narednih mjesec dana ukloni svoj satelit iz geostacionarne orbite, a kako ne bi uništio i druge satelite ukoliko eksplodira zbog problema sa baterijom.

Satelit Spaceway-1 je probleme počeo da pokazuje još u decembru 2019, a anomalije do kojih je došlo u okviru baterija izazvale su termalna oštećenja. Baterije su nakon toga isključene, pa satelit funkcioniše samo uz pomoć energije koju dobija preko solarnih ploča. Sredinom februara bi trebalo da se nađe u Zemljinoj senci, tako da će baterije u tom periodu biti jedini izvor energije, pa upravo zbog toga satelit mora da se popne 300 kilometara iznad geostacionarne orbite do 25. februara, te stigne na mesto gde „sateliti odlaze da okončaju svoj radni vek“.

Problem je u tome što Safeway-1 ima goriva za još bar pet godina rada, pa bi eksplozija bila prilično jaka, i sigurno bi uticala na komunikacione satelite koji se nalaze u geostacionarnoj orbiti. DirecTV je u vlasništvu kompanije AT&T, a korisnici neće bit pogođeni pomeranjem satelita, budući da je Spaceway-1 bio samo podrška glavnom satelitu.

Izvor: Engadget/PCPress

Danas objavljeno

Izmišljeni influenseri na TikToku – Prate ih milioni, a oni ne postoje

Zeljka

Honor X30 Max, X30i stižu 28. oktobra

Zeljka

Novi MacBook Pro od 16 inča nudi High Power Mode za povećanje brzine

Zeljka

Ostavite komentar