17. Jula 2022.

Diplomatska napetost: “Hrvatska se nije suočila sa svojom mračnom prošlošću”

Big Portal

Odluka hrvatskih vlasti da zabrane privatnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu je jedan od dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom mračnom prošlošću, kao i da se planski zatire sećanje na genocid koji je NDH počinila nad srpskim narodom, rekao je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je najoštrije osudio anticivilizacijsku odluku da se zabrani predsedniku Vučiću da poseti Spomen područje Jasenovac i oda počast srpskim žrtvama genocida, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta je naveo da se u većinskom delu hrvatske javnosti ustaše smatraju borcima za slobodu i nacionalno oslobođenje, a NDH pravom i istinskom državom hrvatskog naroda.

Dodao je da Hrvatska akademija nauka i umetnosti i mnogi drugi u Hrvatskoj za najveću fabriku smrti na Balkanu u Drugom svetskom ratu besramno koriste izraz “jasenovački mit”.

Linta podseća da se srpske žrtve genocida ne samo prećutkuju, već se i radikalno umanjuju, što predstavlja najdublje vređanje njihovih potomaka i čitavog srpskog naroda.

“Mnoga stratišta na kojima su masovno i sistemski mučeni i ubijani srpski civili nisu na dostojan način obeležena i zaštićena, niti su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani i sahranjeni u skladu sa običajima”, kazao je Linta.

Dodao je da predstavnici hrvatske vlasti na skupovima iznose pronacističke izjave da ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941. godine, što je datum kada je osnovana genocidna NDH.

Linta smatra da Srbija treba konačno da usvoji Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH i započne diplomatsku i političku borbu za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH.

Diplomatska napetost

Odluka Zagreba da ne dopusti nenajavljenu privatnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Spomen području logora Jasenovac podigla je tenzije u odnosima balkanskih rivala Srbije i Hrvatske, ocenjuju agencije.

Diplomatske tenzije između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske porasle su danas nakon što je Hrvatska odbila da dozvoli privatnu posetu srpskog populističkog predsednika spomen području koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata u kojem su pronacističke vlasti u Hrvatskoj ubile desetine hiljada Srba, piše AP.

Agencija Frans pres (AFP) piše da hrvatske vlasti u nedelju nisu dozvolile predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u privatnu posetu “hrvatskom Aušvicu”, što je izazvalo novi talas tenzija dve zemlje, nekadašnjih neprijatelja iz 1990-ih godina.

Obe agencije ukazuju da su hrvatske vlasti “nezvaničnim kanalima” saznale za planiranu posetu logoru Jasenovac predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prenose izjavu ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana da je činjenica da hrvatska vlada nije zvanično obaveštena o poseti “neprihvatljiva”.

AP i AFP konstatuju da su “odnosi Srbije i Hrvatske ostali napeti od raspada bivše Jugoslavije i rata u Hrvatskoj 1991-95, koji je izbio kada se njena srpska manjina, uz podršku Srbije, pobunila protiv nezavisnosti Hrvatske” .

AP navodi da iako su se dve zemlje obavezale da će raditi na rešavanju problema preostalih iz sukoba, kao što je pronalaženje nestalih, povremene diplomatske prepirke remete posleratne napore.

Populističke vlasti Srbije insistiraju na tome da hrvatska vlada nije učinila dovoljno da prizna svoju prošlost iz Drugog svetskog rata, dok Zagreb optužuje Srbiju da koristi ovo pitanje za unutrašnje političke potrebe i odbija da se bavi sopstvenom ulogom u ratu 1990-ih, navodi AP.

AFP piše da ukupan broj žrtava u logoru Jasenovac, uglavnom Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista, i dalje izaziva kontroverze u odnosiman Zagreba i Beograda i varira od nekoliko desetina hiljada do 700.000.

Izvor: Beta, Tanjug
Profimedia

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare