28. Oktobra 2020.

Dio tijela koji nikada ne biste trebali brijati

Big Portal

Jedan dio tijela koji nikada ne biste trebali brijati, a to su obrve. Svrha obrva nije samo estetska.

“Obrve imaju specifične evolucijske funkcije”, kaže dermatolog Tipora Šainhaus koji objašnjava da obrve “pomažu da vam znoj i vlaga ne kapnu u oči te sprječavaju da vam prljavština i prašina padaju u oči te vam pomaže da zasjenite oči od sunca”.

Uz to, obrve i uokviruju lice i “pomažu u neverbalnom izražavanju misli i osjećaja”, kaže Šainhaus. Ako obrijete obrve možete izgubiti ove prednosti. No, neki ljudi se unatoč tome odlučuju na ovaj potez.

“Brijanje obrva može biti način oblikovanja ili stilizovanja za određeni izgled. Postalo je moderno skraćivati ​​i preusmjeriti repove za izgled lisičjeg oka ili ih potpuno obrijati kako bi imali prazan prostor za šminkanje”, kaže Šainhaus.

Ako želite urediti obrve, učinite to pincetom ili voskom. BestLife navodi četiri načina na koje brijanje obrva može negativno uticati na vas.

1. Mogli biste dobiti kvrge od brijača

“Ako se ne obrije odgovarajućom tehnikom, brijanje može povući dlake i iritirati folikule, što dovodi do crvenih kvrga”, napominje Šainhaus.

Takođe upozorava na dodatne estetske probleme ako neprestano brijete obrve.

“Redovno brijanje istog područja takođe može izazvati iritaciju kože, te sekundarne promjene teksture i pigmenta.”

2. Obrve mogu biti gušće kad ponovno narastu

Jednom kad ste se počeli brijati, bilo da su to vaše noge ili brada, vjerovatno ste primijetili da su dlake izgledale drugačije kada su ponovno izrasle. Isto se može dogoditi i s vašim obrvama.

“Kad dlačice ponovno izrastu, vrhovi su tupi jer su odrubljeni u sredini osovine i istovremeno rastu duže”, kaže Šainhaus. “Ovo može učiniti da obrve izgledaju grublje, te mogu biti guste i oštre.”

3. Mogli biste biti bez obrva mjesecima

Svima dlake mogu rasti različitom brzinom, a vaše obrve mogu rasti drugačijim tempom od kose, što brijanje obrva čini prilično rizičnim.

“Ne možete predvidjeti koliko će vremena trebati da obrve narastu, jer je stopa rasta dlake genetska i povezana je s dobi. Ako se pretjerano brijete, moglo bi proći najmanje šest sedmica da dlačice ponovno izrastu”, kaže Šainhaus.

4. Mogli biste posjeći kožu

Koža oko i ispod oka jako je tanka, tanja od ostalih mjesta koja inače brijete što znači da biste se vrlo lako mogli posjeći, što bi potencijalno moglo rezultirati krvavim neredom.

(N1)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare