Dio ljekara koji rade sa oboljelima od kovida dobio 20 odsto MANJU PLATU - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dio ljekara koji rade sa oboljelima od kovida dobio 20 odsto MANJU PLATU

Hrvatska ljekarska komora (HLK) saopštila je danas da je dio ljekara koji rade sa oboljelima od kovid-19 ovih dana dobio manje plate i do 20 odsto i zatražila da im se isplati razlika kao i više puta najavljen kovid dodatak.

Kažu i da birokratsko pojašnjenje kako se radi o manjem broju sati ne mogu prihvatiti kao pravedno, jer se u ličnoj zaštitnoj opremi, koja je obavezna u liječenju oboljelih od kovida-19, ne može raditi uobičajena radna satnica kakvu hrvatski ljekari inače dnevno i mjesečno ostvaruju.

– Ljekari koji su se mahom dobrovoljno odazvali pozivu na rad s najteže oboljelima od korona virusa, umjesto nagrade kakvu su dobili njihove kolege širom EU, bivaju de fakto kažnjeni značajnim umanjenjem plate – kažu u Komori, prenosi Hina.

– Tako se ljekarima, koji danonoćno, uz ostale zdravstvene radnike, izgaraju na prvoj liniji borbe protiv korone, šalje poruka da administracija ne cijeni njihov nemjerljiv doprinos zdravlju nacije u ovom izrazito teškom trenutku – poručili su iz HLK.

Smatraju da je takva praksa duboko uvredljiva za ljekare i traže isplatu razlike plate i tzv. kovid dodatak.

Ističu i da ljekari, koji su i u ovoj krizi pokazali da su spremni da rizikuju vlastito zdravlje za dobrobit pacijenata, nisu zaslužili takav odnos.

Danas objavljeno

Evropska policija razbila kriminalnu mrežu krijumčara

M.

Pao sistem za prijavljivanje novozaraženih

M.

Vučić “testirao” prugu: Istorija, oboren rekord

M.

Ostavite komentar