3. Marta 2021.

Dino Merlin: “Teško je od mene napraviti nacionalistu, a još teže šovinistu”

Big Portal

Bosanskohercegovački muzičar prisetio se dana kad je radio u fabrici ležajeva Vogošća i zapisivao pesme na masni papir.

“Sprdali su se sa mnom jer sam pisao pesme”, rekao je 58-godišnjak i dodao kako im je uvek govorio da će ga gledati na televiziji, što se i obistinilo.

Novac koji je zaradio uložio je u studio i privatno snimio album dok je ostalo, kako se kaže, istorija.

Merlin, rođen u Sarajevu, prisetio se sinoć u pomenutoj emisiji i ratnih dana, kad je gledao kako mu umiru kolege, prijatelji i menadžer. “Bila je lutrija da izađete napolje – hoćete li se uopšte vratiti”, kazao je Merlin koji je otvoreno osudio agresiju na svoju zemlju, zbog čega su se u Srbiji pisale peticije protiv njegovih koncerata. Uprkos tome, tri puta zaredom napunio je beogradsku Arenu.

“Teško je od mene napraviti nacionalistu, a još teže šovinistu”, konstatovao je muzičar koji kaže kako je njegova tajna danas da prati svetske trendove i produkcije.

Govorio je i o filmskoj priči sa svojom suprugom Amelom Dervišhalidović, čiji su roditelji bili protiv njihovog braka. Kaže kako ju je doslovno “ukrao” njenim roditeljima, a zajedno su danas više od četiri decenije.

No Merlin je otkrio i da je krajem 90-ih razmišljao o povlačenju sa scene.

“Ovo ću prvi put reći, u jednom periodu svog života bio sam teško bolestan. Imao sam tešku depresiju, to ne bih poželeo nikome. To se manifestovalo tako da me ništa nije interesovalo, ni život ni smrt. To je bio period kad sam bio biljka. Svašta mi je tada padalo na pamet, razmišljao sam i da napustim muziku. No, odlučio sam da nastavim i 2000. snimio sam album ‘Sredinom’, na koji sam vrlo ponosan”, kazao je Merlin, koji je istakao i kako se nada da će veći koncerti biti mogući 2022. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare