DINJA: Idealno voće koje ne goji, a umiruje opekotine i ubod insekta - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

DINJA: Idealno voće koje ne goji, a umiruje opekotine i ubod insekta

Dinju čini 95 posto vode, niski procent šećera, odličan ukus i miris.

Dinja je izuzetno je bogata vitaminima i mineralima. Sadrži veliki procenat vitamnina c, b, beta karotena, kao i kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i bakra.

Bogatija vitaminima od lubenice

Takođe, dinja sadrži tri puta više kalijuma od lubenice.

Voda iz dinje stimuliše rad bubrega, reguliše krvni pritisak, a visok nivo vlakana pomaže varenje.

Dinju možete da jedete koliko god poželite, a ovo su razlozi zboh kojih treba da je jedete što češće.

Idealna je za detoksikaciju organizma i kod nadimanja. Sadrži 300 miligrama kalijuma na 100 grama ploda, i pomaže telu da se reši viška natrijuma, i tako snižava visok krvni pritisak.

Sok od dinje se ranije koristio za ublažavanje bola, pa se predlaže da bolno mesto namažete sokom od ceđene ili sitno seckane dinje.

Umiruje opekotine i ubod

Takođe, parče hladne dinje umiriće opekotine kao i ubod insekata.

U narodnoj medicini dinja se koristi za osveženje i umirenje, kao i za kamen u bubregu, bolest želuca i creva.

Dinja ne goji, pa je idealan obrok ako želite da smršate.

Danas objavljeno

Zdrav i prije svega ukusan: Ovaj recept za tjesteninu sigurno ćete isprobati

Vanja A

Bosiljak – kralj ljekovitih biljaka

Vanja A

Paprike punjene kupusom, recept koji osvaja

Vanja A

Ostavite komentar