Dimensity 900 je MediaTekov novi 6nm čipset za 5G srednju klasu pametnih telefona - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Dimensity 900 je MediaTekov novi 6nm čipset za 5G srednju klasu pametnih telefona

Ono što ga čini privlačnijim od tipičnog srednjeg SoC-a, jeste to što uključuje 5G podršku.

Novi Dimensity 900 čipset ima dva Arm Cortex-A78 CPU jezgre (do 2,4 GHz), šest Arm Cortex-A55 jezgara (do 2 GHz) i Arm Mali-G68 GPU (grafička procesna jedinica). Takođe dolazi sa podrškom za ultra brzu LPDDR5 memoriju i najbrže – UFS 3.1 skladište.

Što se tiče efikasnosti, MediaTek navodi da je njegov novi 6nm čipset 8% energetski efikasniji od 7nm procesora. Takođe, čipset obećava 20% brže CA performanse od konkurentskih čipova kada je u pitanju brzina 5G, kao i podršku za dvostruke 5G (Dimensity 900 telefoni će istovremeno raditi na dve 5G mreže).

Dimensity900ipset.jpg

Pored toga, zahvaljujući MediaTek 5G UltraSave poboljšanjima za uštedu energije, koja rade i sa 5G samostalnim i sa nesamostalnim mrežama, telefoni napajani čipovima Dimensity 900 trebalo bi da obezbede duže trajanje baterije.

Jednako važna je činjenica da MediaTekov novi čipset podržava Full HD+ displeje sa brzinom osvežavanja od 120Hz, kao i 4K HDR video snimanje i napredno smanjenje šuma. Proizvođači mogu da ugrade kamere do 108 megapiksela u svoje telefone opremljene MediaTekovim Dimensity 900.

Jedino što nedostaje najavi je kada ćemo videti prve pametne telefone pogonjene novim Dimensity 900 čipsetom, ali sa sigurnošću možemo pretpostaviti da će se to dogoditi pre kraja leta.

Izvor: Phone Arena

Danas objavljeno

Ovo je mobilni GPU koji će promijeniti igranje na telefonima

Vanja A

Ovaj telefon je zlatni rudnik za hakere čak i kada je ugašen

Vanja A

Square Enix je najavio dvije iznenađujuće igre za Nintendo Switch

Zeljka

Ostavite komentar