DIJETA za dijabetičare ne predstavlja komplikovan ili strogo restriktivan način ishrane. Najbolje kod ovakvih dijeta jeste to što one zapravo predstavljaju zdrav plan unosa namirnica koji može da posluži kao prevencija osobama koje imaju rizik od razvoja dijabetesa, ali i svima koji žele da mršave zdravo i na prirodan način.
Plan zdrave ishrane pomoći će da kontrolišete nivo šećera u krvi. Ishrana treba da bude bogata hranljivim materijama, sa malo masti i kalorija, zasnovana uglavnom na voću, povrću i integralnim žitaricama. Važno je očuvati odnos između unosa ugljenih hidrata, masti i proteina. Od ukupnog energetskog unosa ugljeni hidrati treba da čine 50 do 60 odsto, masti 30, a proteini 20 odsto.
Ugljeni hidrati imaju direktan uticaj na nivo šećera u krvi dok proteini i masti imaju mali uticaj ili uopšte ne utiču. Unos konstantne količine ugljenih hidrata prilikom svakog obroka može da pomogne u kontroli nivoa glukoze u krvi, naročito kod osoba koje koriste oralne lekove ili insulin produženog dejstva.
Dijeta za dijabetičare po stručnim istraživanjima može usporiti, odnosno sprečiti progresiju dijabetesa tipa 2. To znači da specijalna dijeta za dijabetičare doprinosi stagnaciji šećerne bolesti na određeni vremenski period.
PRVI DAN
Doručak: dva parčeta domaćeg integralnog hleba, namaz od krem sira i sardine s prazilukom, jogurt
Užina: mandarina
Ručak: pileći potaž, pileći batak s pirinčem i mešanim povrćem, parče integralnog hleba, salata od kupusa
Užina: slani integralni krekeri sa susamovim semenkama, limunada bez šećera
Večera: pita sa sirom, kiselo mleko
DRUGI DAN
Doručak: dva parčeta domaćeg integralnog hleba, namaz od krem sira i sardine s prazilukom, u koji ste dodali kašiku ajvara i jogurt
Užina: jabuka
Ručak: podvarak s dimljenim svinjskim rebrima, parče integralnog hleba
Užina: slani intergalni krekeri sa susamovim semenkama, ceđeni grejpfrut
Večera: domaći integralni hleb sa pilećom paštetom
TREĆI DAN
Doručak: poširano jaje, 2-3 šnite šunke, kašičica pavlake, kakao sa cimetom
Užina: kivi
Ručak: juneća supa, zapečeni karfiol s mlevenim junećim mesom, domaći integralni hleb
Užina: dva čajna keksa za dijabetičare, čaj
Večera: sendvič sa ajvarom, kiselo mleko
ČETVRTI DAN
Doručak: sendvič sa ajvarom, jogurt
Užina: pomorandža
Ručak: juneća supa, girice, bareni karfiol s pečenim susamom, parče domaćeg integralnog hleba
Užina: dva čajna keksa za dijabetičare, čaj Večera: grilovana tikvica sa varivom od prosa, kiselo mleko
PETI DAN
Doručak: mlečna kaša od ovsenih pahuljica sa džemom za dijabetičare, sa fruktozom i cimetom, šolja mleka
Užina: banana
Ručak: krem čorba od celera sa šampinjonima i mirođijom, pileća krilca na žaru, salata od cvekle
Užina: šaka lešnika
Večera: pašteta od oslića (meso oslića i povrće izblendirajte u mikseru, uz dodatak pavlake ili krem sira)