28. Aprila 2020.

Dijeta za dijabetičare: Jedite zdravo kako biste usporili bolest, prijedlog jelovnika za 5 dana

Big Portal

DIJETA za dijabetičare ne predstavlja komplikovan ili strogo restriktivan način ishrane. Najbolje kod ovakvih dijeta jeste to što one zapravo predstavljaju zdrav plan unosa namirnica koji može da posluži kao prevencija osobama koje imaju rizik od razvoja dijabetesa, ali i svima koji žele da mršave zdravo i na prirodan način.

Plan zdrave ishrane pomoći će da kontrolišete nivo šećera u krvi. Ishrana treba da bude bogata hranljivim materijama, sa malo masti i kalorija, zasnovana uglavnom na voću, povrću i integralnim žitaricama. Važno je očuvati odnos između unosa ugljenih hidrata, masti i proteina. Od ukupnog energetskog unosa ugljeni hidrati treba da čine 50 do 60 odsto, masti 30, a proteini 20 odsto.

Ugljeni hidrati imaju direktan uticaj na nivo šećera u krvi dok proteini i masti imaju mali uticaj ili uopšte ne utiču. Unos konstantne količine ugljenih hidrata prilikom svakog obroka može da pomogne u kontroli nivoa glukoze u krvi, naročito kod osoba koje koriste oralne lekove ili insulin produženog dejstva.

Dijeta za dijabetičare po stručnim istraživanjima može usporiti, odnosno sprečiti progresiju dijabetesa tipa 2. To znači da specijalna dijeta za dijabetičare doprinosi stagnaciji šećerne bolesti na određeni vremenski period.

PRVI DAN

Doručak: dva parčeta domaćeg integralnog hleba, namaz od krem sira i sardine s prazilukom, jogurt

Užina: mandarina

Ručak: pileći potaž, pileći batak s pirinčem i mešanim povrćem, parče integralnog hleba, salata od kupusa

Užina: slani integralni krekeri sa susamovim semenkama, limunada bez šećera

Večera: pita sa sirom, kiselo mleko

DRUGI DAN

Doručak: dva parčeta domaćeg integralnog hleba, namaz od krem sira i sardine s prazilukom, u koji ste dodali kašiku ajvara i jogurt

Užina: jabuka

Ručak: podvarak s dimljenim svinjskim rebrima, parče integralnog hleba

Užina: slani intergalni krekeri sa susamovim semenkama, ceđeni grejpfrut

Večera: domaći integralni hleb sa pilećom paštetom

TREĆI DAN

Doručak: poširano jaje, 2-3 šnite šunke, kašičica pavlake, kakao sa cimetom

Užina: kivi

Ručak: juneća supa, zapečeni karfiol s mlevenim junećim mesom, domaći integralni hleb

Užina: dva čajna keksa za dijabetičare, čaj

Večera: sendvič sa ajvarom, kiselo mleko

ČETVRTI DAN

Doručak: sendvič sa ajvarom, jogurt

Užina: pomorandža

Ručak: juneća supa, girice, bareni karfiol s pečenim susamom, parče domaćeg integralnog hleba

Užina: dva čajna keksa za dijabetičare, čaj Večera: grilovana tikvica sa varivom od prosa, kiselo mleko

PETI DAN

Doručak: mlečna kaša od ovsenih pahuljica sa džemom za dijabetičare, sa fruktozom i cimetom, šolja mleka

Užina: banana

Ručak: krem čorba od celera sa šampinjonima i mirođijom, pileća krilca na žaru, salata od cvekle

Užina: šaka lešnika

Večera: pašteta od oslića (meso oslića i povrće izblendirajte u mikseru, uz dodatak pavlake ili krem sira)

Specijalni dodatak Doktor u kući

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare