Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) najrasprostranjenije globalno oboljenje izazvano neodgovarajućom ishranom je anemija koja se razvija kao posledica nedostatka gvožđa.
Smatra se da svaka peta osoba u svetu boluje od ove vrste malokrvnosti. Simptomi su umor, osećaj slabosti, bledilo, glavobolja, razdražljivost, lupanje srca, iscrpljenost, nedostatak koncentracije, smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama.Crveni i beli lukAnemične osobe trebalo bi da jedu dosta crvenog i belog luka, jezgrastog voća, semenki, zelenog lisnatog povrća.
Pravilan izbor namirnica najbolje rešava malokrvnost.
Najbolji način da se pobedi deficit gvožđa u organizmu jeste da se ono unese putem odgovarajućih namirnica. To su, pre svih, iznutrice, pečurke, sušeno voće, žumance, riba – posebno tunjevina, školjke, mahunarke, rotkvice, meso – posebno pileće i ćureće.
Uz obrok pijte limunadu ili narandžu.
Namirnica sa dosta vitamina C podstiču apsorpciju gvožđa, tako da je dobro uz obrok popijete i čašu ceđenog soka od pomorandže ili limunadu. Poželjno je i da se vitamin C uzima u praškastom obliku, do dva grama na dan.
Takođe, trebalo bi da se provodi što više vremena na svežem vazduhu i pešači barem sat dnevno. Kafu, alkohol i gazirana pića trebalo bi svesti na minimum.
Doručak je najvažniji obrok Foto: Depozit
Ponedeljak
Doručak: čaša limunade zasleđene medom, dva barena jaja, dva parčeta hleba i sveža paprika
Ručak: riba po izboru začinjena maslinovim uljem i belim lukom, pečena u foliji u rerni, prelivena limunovim sokom, krompir-salata sa dosta crnog luka
Večera: pileća džigerica sa crnim lukom i jabukama
Utorak
Doručak: bademi, orasi, suve kajsije i ovsene žitarice – sve pomešano sa jogurtom
Ručak: šampinjoni dinstani sa belim pilećim mesom i crnim lukom, čaša limunade i zelena salata
Večera: bareni grašak sa tunjevinom
Sreda
Doručak: domaća riblja pašteta sa prepečenim hlebom i čaša sveže ceđenog soka od pomorandžeRučak: škembići u saftu i zelena salataVečera: salata od pilećeg belog mesa, pasulja, kukuruza šećerca, crnog luka, krompira i šargarepe
Tokom ove dijete se ničeg ne lišavate, već mudro jedete
Četvrtak
Doručak: omlet sa pečurkama i integralni hleb, čaša limunade
Ručak: losos na žaru i krem-čorba od brokolija, karfiola i krompira začinjena sa dosta belog luka
Večera: domaći mladi sir sa salatom od pečenih paprika začinjenih belim lukom
Petak
Doručak: makaroni sa tunjevinom i zelena salata
Ručak: ćuretina sa mlincima i salata od svežeg povrća
Večera: projara sa raznim povrćem i šolja kefira