MNOGOBROJNA naučna istraživanja bavila su se problematikom ishrane na radnom mestu. Dokazano je da zdrave namirnice povećavaju produktivnost zaposlenih, kao i da gojazni dvostruko češće izostaju sa posla od kolega koje su u dobroj telesnoj formi.
Ukoliko imate višak kilograma i istovremeno raspored pretrpan obavezama, pridržavanje režima ishrane može da bude dodatno zahtevno. Zbog toga su važne jednostavne dijete, koje mogu da pomognu u regulaciji telesne mase kod osoba koje nemaju mnogo vremena za pripremu obroka.
Važno je da tokom nedelje jedete hranu bogatu vodom i hranljivim materijama, a siromašnu kalorijama. Na jelovniku planirajte mnogo voća, povrća, supa i niskomasnih mlečnih proizvoda. Hrana bogata vlaknima takođe je važan deo dijete, pa je dobro da uvrstite žitarice od celog zrna i mahunarke u ishranu.
Ova dijeta koncipirana je tako da traje samo tokom radne nedelje, a jelovnik je prilagođen kancelarijskim uslovima. Vikendom i slobodnim danima možete da date sebi oduška i kada se radi o dijeti, što znači da možete bez griže savesti pojesti svoj omiljeni kolač.
PONEDELjAK
Doručak: banana i dva kivija
Ručak: testenina sa povrćem – 70 grama testenine, 50 grama prokelja, 50 grama brokolija, šargarepa, crvena paprika
Večera: 250 grama teleće šnicle sa roštilja i 300 grama na vodi dinstanih šampinjona
UTORAK
Doručak: dva dl soka od šargarepe, dve kriške integralnog crnog hleba, 20 grama kravljeg sira
Ručak: 50 grama šargarepe, 50 grama graška i 100 grama kuvanih viršli
Večera: seckano povrće – jedan patlidžan, luk, tikvica, dva paradajza, kafena kašičica parmezana i toliko maslinovog ulja
SREDA
Doručak: pecivo, kašičica marmelade i nezaslađen čaj
Ručak: salata od jabuke i krompira
Večera: tanjir supe, 200 grama fileta oslić, 100 grama kuvane šargarepe
ČETVRTAK
Doručak: čaša soka od jagoda, 200 grama kruške
Ručak: integralno pecivo, 100 grama kiselih krastavčića, 100 grama fileta pilećih prsa
Večera: 100 grama barenog integralnog pirinča, 200 grama cvekle
PETAK
Doručak: 250 grama ananasa
Ručak: salata sa jajima i povrćem – 100 grama zelene paprike, 50 grama graška, 50 grama kukuruza, paradajz i kuvano jaje
Večera: 100 grama fileta oslića sa limunovim sokom i biberom, 200 grama graška