Dijelovi rakete Falkon 9 završili na farmi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Dijelovi rakete Falkon 9 završili na farmi

Zapaljeni dio rakete Spejseksa (SpaceX) pao je na farmu u sjeverozapadnoj američkoj državi Vašington, javile su američke vlasti.

Delovi rakete primećeni su prošle nedelje kako prelaze nebo kod severozapada Amerike, na Pacifiku. Posle događaja od 25. marta farmer je pronašao skoro ceo deo rakete u svom privatnom polju, javio je list Traj Siti Herald (Tri-City Herald).

Komad od oko 1,5 metara napravio je udubljenje od gotovo 10 centimetara u zemlji, rekao je šerif okruga Grant gde je deo pao, i dodao da niko nije bio povređen.

Nacionalna meteorološka služba u Sijetlu saopštila je da su sjajni predmeti na nebu koje je mnogo ljudi prijavilo 25. marta ostaci druge faze Spejseksove rakete Falkon 9 koji ostavljaju tragove poput komete dok gore pri ponovnom ulasku u atmosferu Zemlje.

Farmer je posumnjao da su otpaci možda deo rakete i ostavio poruku u kancelariji šerifa koji je potom kontaktirao zvaničnike Spejseksa. Kompanija Spejseks potvrdila je da je to deo rakete i u međuvremenu ga je pokupila.

Falkon 9 je dvofazna raketa koju je Spejseks koncipirao da prenosi ljude i teret u orbitu Zemlje i dalje, navodi se na vebsajtu kompanije. Kako se dodaje raketa je do sada imala 111 lansiranja i 71 sletanje.

https://twitter.com/JahangeerDM/status/1378253128957583360

Izvor: B92

Danas objavljeno

Incident na koncertu grupe “Guns N’ Roses” – mikrofon u oko

Zeljka

Viva magenta – boja koja će oblikovati godinu pred nama

Zeljka

Naučnici na tragu ključa besmrtnosti: Pomaže im jedna meduzica

Zeljka

Ostavite komentar