Dijamanti otkrili - Drevni kontinent bio veći nego što se smatralo - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Dijamanti otkrili – Drevni kontinent bio veći nego što se smatralo

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Severnoatlantski Kraton, bio za 10 odsto veći od ranije procenjenog.

Istraživači sa Univerziteta Britanska Kolumbija otkrili su nove činjenice o drevnom kontinentu tokom proučavanja uzoraka dijamanata sa najvećeg kanadskog ostrva Bafin.

Tom prilikom su identifikovali novi deo drevnog fragmenta zemljine kore, poznate kao Severnoatlantski Kraton, koji se kretao od Škotske do Severne Amerike i razbio se pre 150 miliona godina, prenosi Si-En-En.

Naučnici su utvrdili da uzorci koje su analizirali imaju “mineralni potpis” prikazan u drugim delovima tog posebnog kratona, velikom bloku zemljine kore koji formira jezgro kontinenta.

Geolog Maja Kopilova sa Univerziteta Britanska Kolumbija i vodeći autor istraživanja, navela je u zajedničkom saopštenju, da je mineralni sastav drugih delova Severnoatlantskog Kratona toliko jedinstven da nema greške i da su susedni drevni kratoni u Severnoj Kanadi pokazali različite mineralogije, kao i da je otkriće njenog tima bilo “kao pronalazak nestalog dela slagalice”.

Kako se navodi, dok su prethodne procene veličine i lokacije zemaljskih ploča bile zasnovane na relativno plitkim uzorcima, uzetim do 10 kilometara ispod zemlje, ova studija je ispitivala stene izvađene iz dubine od 200 kilometara.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Da li će Dubai spustiti Mjesec na Zemlju, novi projekat vrijedan pet milijardi dolara

Vanja A

Preminuo poznati glumac: Bio je legenda kultnih serija

Vanja A

Lana Del Rej uslikana na plaži: Ne mari za paparace, uživa sa društvom

Vanja A

Ostavite komentar