5. Septembra 2020.

Dijalog u Briselu: Beograd i Priština otvaraju tri nove teme

Big Portal

Ekspertski timovi nastaviće danas razgovore o već pokrenutim pitanjima nestalih i raseljenih i ekonomskim odnosima.

Očekuje se da im se u nedjelju, po povratku iz Vašingtona, priključe šefovi pregovaračkih timova Marko Đurić i Skender Hiseni.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug je rečeno da EU posrednici u dijalogu žele da tokom subote i nedjelje na ekspertskim razgovorima postignu dogovore o već započetim temama, kako bi lideri u ponedjeljak mogli da otvore tri nove teme razgovora.

  • Kao dio sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, sastanak na viskom nivou u ponedjeljak baviće se aranžmanima nevećinske zajednice i rješavanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine – najavio je portparol EU Peter Stano.

Stano je potvrdio da će u ponedjeljak 7. septembra šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni EU predstavnik Miroslav Lajčak biti domaćini srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i premijeru tzv. Kosova Avdualhu Hotiju na novoj rundi visokog političkog dijaloga Beograda i Prištine.

  • Naša očekivanja od ovog sastanka u Briselu su da će partneri nastaviti svoje razgovore. U pitanju je već treći sastanak na visokom nivou. Nadamo se da ćemo nastaviti ovaj pozitivni dinamizam i napredovati u rješavanju otvorenih problema i približavanju rješenja za sva otvorena pitanja kroz mogući konačni pravnoobavezujući dogovor o normalizaciji odnosa – kaže Stano.

U Briselu se nezvanično može čuti da EU posrednici planiraju da intenziviraju dijalog Beograda i Prištine tako što će se eksperti sastajati svakih 10 dana, a lideri – svake tri nedjelje.

SPUTNIK

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare